Full snurr i den politiska centrifugen

Det tycks råda hela havet stormar i svensk politik just nu. Och i många fall sker såväl generationsväxlingar som ett framflyttande av positionerna för kvinnliga politiker.

I förra veckan meddelades att [[Per Schlingmann]] (född 1970) lämnade jobbet som moderaternas partisekreterare för att ersättas av [[Sofia Arkelsten]] (f 1976). Och i söndags blev det klart att [[Anna Kinberg Batra]] (f 1970) tar över som gruppledare för moderaterna i riksdagen, efter [[Lars Lindblad]] (som, född 1971, faktisk är yngre än Kinberg Batra).

I dag deklarerade centerpartiets partisekreterare [[Anders Flanking]] att han lämnar sitt uppdrag för att i stället koncentrera sig på sitt nya jobb som riksdagsledamot. Det är ännu inte klart vem som tar över. Däremot vet vi att [[Nina Larsson]] (f 1976) blir folkpartiets nya partisekreterare när nu [[Erik Ullenhag]] (f 1972) sägs ska bli ”riksdagsledamot på heltid”. Det är nog dock inte alldeles osannolikt att Ullenhag kan komma att utses till minister i morgon.

Socialdemokraterna har också gett en del yngre förmågor viktiga uppdrag på sistone. Inom ramen för partiets ”kriskommission” som ska utvärdera valresultatet leds en arbetsgrupp om ”politikens innehåll och det socialdemokratiska uppdraget” av [[Ardalan Shekarabi]] (f 1978) och [[Anna Johansson]] (f 1972). Andra s-arbetsgrupper leds av [[Morgan Johansson]] (f 1970) och Kajsa Borgnäs (f 1982). Som gruppledare sitter dock trotjänaren [[Sven-Erik Österberg]] (född 1955).

Kommentera