Talespersonerna som tystnade

Vid en pressträff den 22 januari presenterade [[Fredrik Reinfeldt]] moderaternas talespersoner i en mängd olika sakfrågor. Makthavare.se beslöt att granska hur mycket dessa märkts i valrörelsen.

Alla som presenterades i januari var inte nya som talespersoner. Flera av dem hade redan stabila politiska plattformar från vilka de uttalat sig för partiets räkning. Nu blev dock deras roller mer formaliserade.

Exempelvis fick [[Filippa Reinfeldt]], sjukvårdslandstingsråd i Stockholms läns landsting, även mandat att uttala sig för moderaterna i sjukvårdsfrågor generellt. EU-nämndens ordförande [[Anna Kinberg Batra]] blev talesperson i energifrågor, [[Oskar Öholm]] fick företräda m i frågor om ungas villkor, [[Bengt-Anders Johansson]] fick landsbygdsfrågor och [[Lars Hjälmered]] högre utbildning.

Dessutom fick följande angelägna frågor egna m-talespersoner:

Bistånd/utvecklingspolitik: [[Gunilla Carlsson]]
Brottsbekämpning: [[Beatrice Ask]]
Ekonomi och skatter: [[Anders Borg]]
Försvar: [[Sten Tolgfors]]
Handelspolitik: [[Ewa Björling]]
Integration/migration: [[Tobias Billström]]
Infrastruktur: [[Jan-Evert Rådhström]]
Internet/teknikutveckling: [[Henrik von Sydow]]
Jobb och arbetsmarknad: [[Sven Otto Littorin]]
Jämställdhet: [[Hillevi Engström]]
Klimat/miljö/energi/mat: [[Sofia Arkelsten]]
Kultur (inklusive idrott): [[Lena Adelsohn Liljeroth]]
Företagande, entreprenörskap och näringspolitik: [[Tomas Tobé]]
Pensioner, socialförsäkring: [[Cristina Husmark Pehrsson]]
Social- och familjepolitik samt förskola: [[Ulf Kristersson]]
Skola (grundskola, gymnasium): [[Margareta Pålsson]]
Utrikespolitik: [[Carl Bildt]]
Äldre: [[Margareta B Kjellin]]

I vilken utsträckning har då dessa personer kommit tals under valrörelsen? Tja, när Makthavare.se letar i klipparkivet så hittar vi förstås en hel del spår av de moderata statsråden. Väldigt mycket handlar dock om Littorin, och det har inte direkt att göra med hans sakpolitikområde jobb och arbetsmarknad. Även andra klipp känns mindre representativa för vissa talespersoners politiska arbete.

Påtagligt många talespersoner (som exempelvis Oskar Öholm, Bengt-Anders Johansson och Lars Hjälmered) ger dock knappt ens några träffar när man söker efter dem på moderaternas egen webbplats, mer än i det pressmeddelande där de presenteras.

Tidigare har Makthavare.se granskat de vallokomotiv som socialdemokraterna presenterade i början av året. Vi kunde då konstatera att flera av dem i hög grad lyst med sin frånvaro i valrörelsen. När vi nu gjort en motsvarande studie av moderaterna så ligger det nära till hands att dra slutsatsen att utnämnande av talespersoner i allehanda sakfrågor ger partierna en möjlighet att erbjuda officiella företrädare vid partisammankomster, lokala debatter, torgmöten och andra arrangemang – även då partiledare och andra namnkunniga inte finns att tillgå. I valrörelser är detta sannolikt en rimlig överlevnadsstrategi, men det betyder knappast att de utsedda talespersonerna i realiteten kommer att vara de som uttalar sig om de mest väsentliga sakerna.

Kommentera