Loken som spårade ur

Den 13 april presenterade [[Mona Sahlin]] sina vallokomotiv, det vill säga de ledande socialdemokratiska företrädare som vid sidan av henne skulle vara drivande i partiets valkampanj.

Det var [[Carin Jämtin]], [[Leif Pagrotsky]], [[Thomas Bodström]], [[Thomas Östros]], [[Ibrahim Baylan]], [[Ylva Johansson]] och [[Sven-Erik Österberg]]. Alla erfarna och duktiga politiker. Alla var de också ministrar redan i [[Göran Persson|Göran Perssons]] regering och var därmed med och förlorade valet 2006.

Frågan är i vilken utsträckning de faktiskt har fungerat som draglok i valarbetet.

Letar man bland pressmeddelandena på socialdemokraternas webbplats hittar man förvisso en del tecken på aktivitet, men också mycket som tyder på en påtaglig osynlighet. Det känns en smula talande att det så sent som i dag meddelades att den pressträff där Sven-Erik Österberg skulle presentera rapporten ”Sverige på rätt spår, åtta åtgärder för ordning och reda i järnvägstrafiken” var inställd.

Thomas Bodström bedriver som bekant sitt valrörelsearbete på distans från USA via Facebook, och på omslaget till det senaste numret av Fokus ställs frågan ”Var tog Östros vägen?”. I tidningen konstateras att när alliansen presenterade sitt valmanifest så höll [[Anders Borg]] hov, men när de rödgröna skulle kontra var socialdemokraternas ekonomisk-politiska talesperson Thomas Östros inte ens där. Samma eftermiddag hade socialdemokraterna ett ekonomiskt seminarium i riksdagens presscenter. Inte heller där var Östros med.

En annan person som traditionellt har en given roll i en socialdemokratisk valrörelse är LO:s ordförande, men är det någon som sett till [[Wanja Lundby-Wedin]]?

Faktum är att hon i går tillsammans med Mona Sahlin och ett antal LO-förbundsordförande presenterade förslag som sades syfta till att stärka den svenska modellen. Något större mediegenomslag gav dock inte detta. Överhuvudtaget är det svårt att hitta några spår av Lundby-Wedins insatser i valrörelsen när man söker i mediearkiven, utöver förstamajtal i Göteborg och deltagande vid seminarium i Almedalen.

Med bara två veckor kvar till valet och ett ännu mycket jämnt opinionsläge – som dock varit på nedgång för s och de rödgröna ett tag – borde Sahlin rimligen plocka fram alla tillgängliga äss ur rockärmen. Och då kan såväl vallokomotiv som LO-toppar behöva komma upp på banan.

Kommentera