Opinionsläget och Karlstad-faktorn

Än en gång visar en opinionsmätning att allianspartierna har en knapp egen majoritet. Försprånget gentemot de rödgröna är enligt SvD/Sifos fjärde mätning i augusti 6,7 procentenheter. Och trots att socialdemokraterna får en liten, inte statistiskt säkerställd, ökning – får s och v en historisk bottennotering i Sifo. Under en borgerlig regering har stödet för dessa partier aldrig varit så lågt som i dagens mätning.

Socialdemokraterna får enligt Sifo 30,8 procent av väljarstödet medan moderaterna återigen är största parti med 33 procent. Sverigedemokraterna förefaller ta plats i riksdagen med 4,6 procent. Gruppen ”övriga” (där bl a Feministiskt initiativ och Piratpartiet ryms) ökar från 1 till 2 procent.

Men det finns andra sätt att granska opinionsläget som kanske gör de rödgröna på lite bättre humör.

I höstens första nummer av Fokus publiceras ett större reportage från Karlstad. Bakgrunden till det är att som Karlstad röstar, så röstar Sverige. Åtminstone enligt många tidigare val. Och när tidningen lät Synovate undersöka hur Karlstadborna skulle rösta så fick de rödgröna 49,5 procent medan de borgerliga skrapade ihop 45,2 procent, om man inte tar hänsyn till fyraprocentsspärren. Såväl centerpartiet som kristdemokraterna hamnade enligt mätningen under 4 procent, även om det i c-fallet ligger inom felmarginalen. Sverigedemokraterna balanserar på fyraprocentsspärren, precis som vänsterpartiet.

Det bör dock påpekas att i valet 2006 röstade Karlstadborna fram en rödgrön majoritet – och avvek därmed från riksresultatet. Trots det röstade väljarna där mest likt riksgenomsnittet, precis som i valet 1998 och 2002. [[Nicklas Källebring]], analytiker på Synovate, är dock tveksam till att man i Karlstad kommer att vara lika pricksäkra som tidigare.

Hela 17,4 procent av Karlstadborna i undersökningen uppger att de är osäkra. Detta kan jämföras med de 21,1 procent som i DN/Synovates mätning ännu inte vill eller kan ange något favoritparti.

Partiernas förmåga att mobilisera kan alltså bli avgörande, liksom kampen kring fyraprocentsspärren.

* * *

PS: Makthavare.se kommenterar inte varje enskild opinionsmätning som publiceras. Däremot uppmärksammar vi regelbundet förändringar i de sammanvägningar av ett flertal olika opinionsundersökningar som görs på bl a Sveriges Radios och SVT:s webbplatser.

Att opinionsundersökningar är betydelsefulla finns det mycket som tyder på. I dag skriver Novus skriver [[Alf Sjöström]] och [[Arne Modig]] på DN debatt att hela nio av tio väljare tar del av resultaten. Och lågt stöd i opinionsundersökningarna i valrörelsens slutskede kan få väljare att rösta annorlunda än vad man tänkt eller tidigare gjort, genom att överge sitt favoritparti till förmån för ett andrahandsval. Fyra av tio väljare uppges kunna tänka sig att stödrösta. Bland moderaternas väljare sägs så många som var femte ”absolut” kunna tänka sig det.

Kommentera