Inga vapen, men piskor är okej

Stockholm Pride står och faller med ideella insatser från mängder av volontärer. Makthavare.se tog ett snack med två av dem, vid nödutgången från VIP-avdelningen.

Devine från Stockholm (till höger) och Helena från Trosa (till vänster) är volontärer för första gången i år, men Devine säger att hon velat göra det i många år. Men först i år fyllde hon äntligen 18.

Som en del av säkerhets- och entrédetaljen sitter just nu Devine och Helena och vaktar så att inga obehöriga tar siig in genom nödutgången – och att de som behöver komma ut den vägen kan göra det säkert.

Som volontärer har de genomgått en utbildning, eller snarare – enligt Devine och Helena – fått grundlig information. De har inte mandat att brotta ned bråkmakare eller ta ifrån någon medhavd alkohol. Däremot får de vänligt men bestämt säga till om så behövs, samt kontakta larmcentralen som i sin tur kan tillkalla förstärkning om så skulle krävas.

Förbjudna saker att ta in är bland annat alkohol och vapen, inklusive metallbestick. På frågan om piskor – som Makthavare.se sett säljs i flera av utställartälten – uppger volontärerna att utställarna är betrodda.

Kommentera