Allt jämnare i opinionen

Opinionsundersökningar kommer nu allt tätare, och ska man tro valforskaren [[Peter Esaiasson]], professor i statsvetenskap vid Göteborgs universitet, så hamnar mätningar från maj och april under valår ofta nära det slutgiltiga valresultatet.

TV4 Nyheterna presenterar i dag nya siffror från Novus som visar att det är ytterst jämnt mellan de politiska blocken. De rödgröna leder dock ännu och avståndet har blivit något större sedan den senaste Novusmätningen. 1,7 procentenheter skiljer mellan blocken.

Samtidigt hamnar socialdemokraterna på 32,5 procent – vilket är det sämsta resultatet under mandatperioden, och under valresultatet 2006 (35 procent).

Även tidigare i veckan publicerades en väljarbarometer från Aftonbladet/United Minds enligt vilken avståndet mellan allians- och oppositionspartierna krympt. Alliansen ökade i den med 0,7 procentenheter till 45,0 procent, medan de rödgröna tappade 1,1 procentenheter till 47,5 procent.

En annan mätning, från Skop, som nyligen publicerades av bland annat Svenska Dagbladet visade däremot på egen majoritet – 50,4 procent – för de rödgröna. Enligt Skop ökade man därmed ledningen mot allianspartierna (45,3 procent) från 3,5 till 5,1 procentenheter jämfört med mätningen före.

Skop menade att det var moderaterna, åter över 30-procentstrecket, som drog upp siffrorna för de borgerliga. Övriga allianspartier backade och kristdemokraterna låg precis på riksdagsgränsen med 4 procent.

United Minds instämde i att moderaterna ökade och att folkpartiet, centerpartiet och kristdemokraterna gick bakåt. I samma mätning verkade miljöpartiet tappa mest, 1,7 procentenheter, och landade på 10,0 procent. Socialdemokraterna och vänsterpartiet gick båda svagt uppåt med 0,5 respektive 0,1 procentenheter. Skop noterade i stället lindriga tillbakagångar för s (33,7 jämfört med 33,6 månaden innan) och mp (10,9 jämfört med 10,3). I stället såg v ut att öka till 5,8 procent från 4,5.

En stor skillnaderna mellan mätningarna handlar om Sverigedemokraterna som enligt United Minds ökat med 1,3 procentenheter till 5,5 procent och skulle därmed kunna bli vågmästare i riksdagen. Skop menar tvärtom att Sd sjunker klart under riksdagsspärren, från 5,0 till 2,9 procent, ett ras som sägs vara statistiskt säkerställt. Novus menar att partiet fortfarande balanserar på 4-procentsspärren och ger dem en vågmästarroll.

För att få någon rätsida på hur det ligger till behövs en ”poll of polls” där resultaten från flera opinionsundersökningar vägts samman. SVT:s valsajt har publicerat ett uppdaterat så kallat Väljarindex med uppgifter från Demoskop, Novus, Sentio, Sifo, Synovate och United Minds. Enligt detta är skillnaden mellan de rödgröna (48,8) och allianspartierna (45,6) nere i 3,2 procent. [[Henrik Oscarsson]] får skillnaden mellan blocken till enbart 2 procent, men då ingår färre opinionsinstituts siffror i hans viktade medelvärde.

Ett annat sätt att mäta opinionsläget är att omräkna alla dessa siffror till riksdagsmandat. Och baserat på den mest heltäckande sammanräkningen av opinionssiffror vi kunnat hitta så skulle, om detta nu blev valresultat, de rödgröna få majoritet med 173 mandat – mot 162 för allianspartierna. Sd får 14 mandat och blir vågmästare.

Kommentera