Uppdaterad valkompass

TT Spektra meddelar i dag att man ”gjort några justeringar av viktningen” och ändrat ett par av frågorna i sin omdebatterade Valkompass. En ny uppdaterad version sägs från och med i dag finnas tillgänglig.

Det var i samband med att Svenska Dagbladet på sin valsajt publicerade Valkompassen i förra veckan som en het debatt bröt ut på Twitter och i bloggosfären, detta trots att SvD var långt ifrån först. Innan dessa hade bland annat Norrköpings tidningar, Hallands Nyheter, Läkartidningen och Barometern publicerat samma kompass, som konstruerats av [[Tommy Möller]], [[Stig-Björn Ljunggren]] och [[Christer Isaksson]] på uppdrag av TT Spektra.

Här på Makthavare.se ställde vi oss frågan om det ens var möjligt att ”bli” socialdemokrat eller piratpartist i testet – och kunde sedan konstatera att det var mycket svårt, även om man verkligen ansträngde sig. Uppenbarligen hade testet brister.

Vi lät en av konstruktörerna, Stig-Björn Ljunggren, själv kommentera de många synpunkter som framkommit – och han konstaterade att man för fullt höll på med en planerad översyn och uppdatering, ”dels för att politiken ändras, dels för att vi försöker ta bort en del buggar och otydligheter”.

Svenska Dagbladet intog en annan hållning och menade att kritiken mot testet främst kommit från personer med ”en uttalat politisk agenda”. Man gjorde bedömningen att ”den stora mängden av läsare har gjort kompassen och varit nöjda med resultatet eller ryckt på axlarna åt ett resultat som man inte känner igen sig i”.

Piratpartiet kontrade med ett eget test som man menade byggde på en matematiskt lite sundare mätmodell, samtidigt som det innehöll samma frågor som den Valkompass SvD publicerat.

Den omarbetning av Valkompassen som TT Spektra nu låtit göra sägs vara den första i en serie av ständiga uppdateringar, ”där också några smärre viktningsfel åtgärdats”.

Det framgår inte om det är den uppdaterade varianten som nu ligger uppe på SvD.se/val, men det får man väl lov att anta. Makthavare.se:s läsare uppmanas hur som helst att testa den och återkomma med kommentarer. Verkar man ha lyckats bättre den här gången, eller ligger Piratpartiets variant närmare sanningen?

Läs för övrigt gärna Mikael Nilssons och Jesper Räfs kommentarer på TT Spektras omgjorda test.

Kommentera