Sant eller falskt?

Som Makthavare.se tidigare rapporterat satsar flera medier på granskning av politikerlöften och -uttalanden i valrörelsen. Ekots valobservatörer sätter fokus på att [[Thomas Östros]] under en presskonferens i riksdagen, i samband med att de rödgröna partierna presenterade sitt budgetalternativ den 3 maj, hävdade att ”socialbidragen ökar i 9 av 10 kommuner”.

Valobservatörerna konstaterar att Socialstyrelsens senaste rapport (mars 2010) om socialbidrag, eller ekonomiskt bistånd som det mer korrekt heter, visar att 259 kommuner ökat sina utbetalningar av ekonomiskt bistånd om man jämför det fjärde kvartalet 2008 med samma period 2009. 259 kommuner motsvarar 89,3 procent av kommunerna, varför man gör bedömningen att Östros uttalande stämmer.

Även Aftonbladets lögndetektor granskar uttalandet om socialbidragen, men utgår i stället från att [[Mona Sahlin]] i en debattartikel i Dagens Nyheter skrev att ”Utbetalningarna av ekonomiskt bistånd har ökat i mer än 90 procent av landets kommuner” – något som också togs upp på socialdemokraternas kommunkonferens.

Även Aftonbladet ger Sahlin rätt i det hon säger, men påpekar att statistiken går att tolka på olika sätt. Tidningen menar också att hon väljer att tiga om att de senaste åren ligger i skuggan av rekordnivåerna på 90-talet då socialdemokraterna hade makten.

Kommentera