Hallå där, Ulrika Westerlund

Makthavare.se:s egen redaktionsmedlem har i dag blivit en makthavare.

Makthavare har förstås den första intervjun:

Grattis till ordförandeposten för RFSL, [[Ulrika Westerlund]]. Den givna frågan är förstås: hur känns det?

- Jag är enormt hedrad. RFSL firar 60 år i år och jag tycker att det är en av Sveriges viktigaste organisationer. Att få leda den känns fantastiskt.

Du efterträder [[Sören Juvas]] som varit förbundsordförande sedan 2001 och suttit i er förbundsstyrelse sedan 1996. Blir det tufft att ta över efter någon som så länge satt sin prägel på organisationen?

- Det är självklart svårt att ta över efter någon som suttit så länge och blivit så etablerad. Men RFSL har utvecklats enormt under de år då Sören varit ordförande och många personer har satt sin prägel på politiken.

Vilka frågor vill du prioritera som ordförande för RFSL?

- Det finns såklart många frågor som jag tycker är oerhört viktiga. Vad det gäller lagstiftning i Sverige finns mycket att göra för att förbättra respekten för transpersoners och hivpositivas mänskliga rättigheter, och för att alla människor ska ha möjlighet att bilda familj på det sätt som de vill och leva tryggt i de familjer de valt. Våra internationella samarbeten med hbt-organisationer i länder som Litauen och Uganda är också något vi prioriterar högt. En annan viktig fråga handlar om hbt-personers, kanske särskilt unga hbt-personers, hälsa. Homofobin och transfobin bidrar fortfarande till att hbt-personer mår sämre än andra i Sverige i dag. Här behövs ett starkt RFSL.

Samtidigt som er kongress pågår kämpar hbt-rörelsen i motvind på flera håll. Häromdagen beslöt Litauens riksåklagare att dra tillbaks demonstrationstillståndet för Baltic Pride-festivalen. Vad kan RFSL i Sverige göra?

- Vi har samarbetat med organisationer i Östersjöregionen, som Polen, Lettland och Litauen i flera år. Just nu har vi ett samarbete med Lithuanian Gay League, som bland annat syftar till att stärka deras organisationsuppbyggnad och deras möjligheter att till exempel genomföra Pride-firandet. Vi har också bedrivit ett intensivt påverkansarbete för att svenska politiker och medier ska åka till Vilnius, för att genom sin närvaro öka chanserna för att Pride-firandet ska kunna genomföras. Självklart har vi också en egen liten delegation på plats. Vi är helt säkra på att allt detta bidrog till domstolsutslaget igår, där paraden blev tillåten.

Du har ju varit en flitig skribent på Makthavare.se. Vågar vi hoppas på fler bidrag från dig på sajten framöver?

- Haha. Ja, det tror jag nog. Om ni vill ha mig.

Kommentera