Hallå där, Anton Abele

17-åriga [[Anton Abele]] som går sista ring på naturvetenskapliga programmet och är känd som initiativtagare till det stora facebookuppropet mot gatuvåldet siktar på en moderat riksdagsplats efter valet nästa år. Varför vill du in i riksdagen?

- Det är en naturlig fortsättning från min sida. Jag har arbetat två år med att stoppa gatuvåldet och det är i grund och botten en politisk fråga. Alla beslut om ekonomiska bidrag, stöd och engagemang är politiska beslut som tas på toppnivå. Och för att påverka dessa måste jag in i politiken själv. Jag må vara ung men jag har erfarenhet från de frågor jag vill driva. Jag lyckades väcka engagemang med kampanjen stoppa gatuvåldet, och jag hoppas få in ett folkligt engagemang i politiken.

- Under alla resor som jag har gjort i Sverige under den här tiden har jag mött många människor och fått många idéer om vad som kan förändras och förbättras.

Hur bedömer du dina chanser i höstens interna moderata provval i Stockholms stad?

- Jag vet att det kommer bli en väldigt tuff match. Jag satsar 100 procent på det här och jag tror att jag har en bra chans, eftersom det kommer krävas mycket hårt arbete och det är just det som jag beredd att lägga ned.

Hur länge har du varit engagerad politiskt?

- Under de två åren som jag har arbetat med kampanjen har jag egentligen sysslat med politik hela tiden, men det här första steget in i partipolitiken. Men jag har alltid haft åsikter och idéer, och stoppa gatuvåldet har varit en kampanj som har arbetat med väldigt politiska frågor.

I din personvalskampanj anlitar du bland annat webbbyrån Britny och pr-byrån Coast Communication. Hur stor kampanjbudget har du?

- Det talar jag inte om offentligt, men det är inga större summor. Jag har avsatt egna pengar till det här och jag kommer lägga pengarna på det jag känner behövs, och det är att åka ut och träffa folk och lyssna på dem.

- Möten blir ett bärande inslag i kampanjen. Vi har till exempel just lanserat en funktion på hemsidan där besökare kan gå in och förklara vilka idéer de tycker är viktigast, och jag kommer vara väldigt öppen och lyssnande. Vi politiker får inte alltid tro att vi vet bäst.

Du lanserar en politisk plattform som bland annat handlar om brottsbekämpning och trygghet. Det kräver bland annat poliser och övervakningskameror. Hur går det ihop med integritetsfrågan som du också tänker driva?

- Det är ett medvetet val. Integriteten och friheten är viktiga frågor som jag jobbbar stenhårt med, men integriteten och övervakningssamhället måste alltid stå i proportion till vad som är rätt och vad som faktiskt fungerar. Om man kan rädda ett liv med en övervakningskamera tycker alla att det är bra, även om det till viss del kränker den personliga integriteten.

- Övervakning ska endast få ske om det finns starka skäl till det. Till exempel ska kamerabilderna inte studeras hela tiden, utan endast tittas på i efterhand om det har begåtts ett brott. Där tycker jag att lagarna ska förfinas och förbättras.

- Det är inte så svart eller vitt om man ska ha exempelvis IPRED och FRA. Man får ta varje situation för vad den är och titta på förutsättningarna för dem. Om övervakning kan hjälpa någon som blir misshandlad att få upprättelse är det värt det.

Dina kritiker talar ibland om att det enda som du egentligen har åstadkommit är att starta en facebookgrupp och sedan tack vare den fått en utmärkelse av tv-kanalen MTV. Vad har du att säga till dem?

- Det är intressant att se vad folk säger om det som vi har åstadkommit. Vi har lyft frågan om gatuvåldet i samhället. Vi har sett många positiva effekter av vårt arbete, till exempel ökningen av antalet poliser de senaste åren.

- Jag har inte fått pris för en facebookgrupp utan det handlade om att vi har lyckats skapa en folkrörelse mot gatuvåldet. Den frågan har aldrig varit så aktuell som för två år sedan, och den är fortfarande aktuell.

- I vårt fall är det 110.000 medlemmar som facebookgruppen fortfarande har. Det visar vilket stort stöd arbetet har. Men vi är alltid öppna för diskussion och folk får gärna kontakta oss på stoppa gatuvåldet på mejladressen info@stoppagatuvaldet.nu för att diskutera vidare.

Vad lärde du dig personligen av kampanjen mot gatuvåldet?

- Det har varit ett väldigt tungt arbete, och det har aldrig handlat om att göra en politisk karriär, utan ett genuint intresse för frågorna. De som säger något annat vet inte vad de pratar om. Alla de möten med människor som vi har genomfört har gett kunskaper och insikter som vi annars inte skulle ha fått.

-Men jag har också insett att folk mer än gärna ställer upp när lamporna är tända, men när det sedan gäller att verkligen ställa upp också efteråt har man inte riktigt längre samma engagemang.

Kommentera