Hallå där, Säpochefen!

Säpo är en lika självklar ingrediens under Almedalsveckan som rosévinet på Donners. Makthavare.se fick under morgonen möjlighet att träffa Säpochefen [[Anders Danielsson]] för att känna honom på Almedalspulsen. Vi frågade honom också var de där Säpopinsen egentligen betyder.

Vem är du?

- Jag är sedan två år chef på Säkerhetspolisen och har innan bland annat varit länspolismästare i Skåne i fem år. Jag är jurist i botten.

Är du en Almedalsveteran?

- Nej, det blir min första Almedalsvecka i år, men jag har varit på Gotland tidigare. Förra året var min första sommar som Säpochef och då väckte jag intresset för medverkan från vår sida i seminarier. I år har vi kollat av om det finns något intressant för oss som myndighet att vara med i och vi kommer vara med på Folk och Försvars seminarium i eftermiddag och Polisförbundets nu på morgonen.

Har du någon speciell favoritplats under Almedalsveckan?

- När jag var yngre var det stranden men nu väljer jag hellre Almedalsparken, kanske inte just för de politiska talen utan för det gröna och lummiga där man kan lägga sig och läsa en bok.

Säpo brukar under Almedalsvimlet smälta in som livvakter, hur kommer det sig att ni i år också deltar på seminarier?

- Jag har sedan jag tillträdde drivit på hårt för att vi ska öppna upp oss och bli mer tillgängliga. Det finns många myter om oss och då är det viktigt att vi är med i debatten, berätta vad vi gör och är synliga. Vi medverkar ju till demokratin och då är det viktigt att vi också är med i det offentliga samtalet.

Kommer ni att arrangera egna seminarier nästa år?

- Det blir en fråga för nästa år, men det är inte helt omöjligt. Vi får se. Det är viktigt att vi är med i det demokratiska arbetet och samtalet.

Under Almedalsveckan är Sveriges politikerelit, journalistelit och en rad andra opinionsbildare på plats, hur förbereder ni er?

- Vår uppgift är den centrala statsledningen vars hotbild vi analyserar och gör bedömningar utifrån. Det är egentligen en del av vardagen men vi har en insatschef för almedalsveckan eftersom det är en speciell vecka med så många av de som vi ansvarar för som är närvarande.

Livvakter har ett pinmärke på sig, vad betyder det?

- Det är egentligen ett igenkänningstecken för att vi ska veta vem som är livvakter, pinmärkerna har olika färger olika dagar för att säkerställa igenkänning och säkerhet och att vi vet vilka som är på vår sida i kritiska situationer.

Slutligen, har du något Almedalstips till Makthavare.se:s läsare?

- Jag tycker man ska upptäcka Gotland, utanför Visby. Det är ju fantastiskt väder, det känns nästan som man är vid Medelhavet. Kör bil utmed kusten eller åk upp till Fårö. Det är vackert!