Analys: Sluta be SD ta avstånd från rasism

Rasistskandalerna avlöser varandra, även om det på senaste lugnat sig lite på den fronten. Partiet har en stark ställning i svensk politik och ökar i opinionen.

Under lika lång tid som Sverigedemokraterna funnits i svensk politik har de rätteligen kopplats ihop med nazism och högerextremism. När Mikael Jansson (nu riksdagskandidat för det högerextrema partiet Alternativ för Sverige) valdes till partiledare såg han sig tvungen att införa uniformsförbud i partiet för att slippa synas ihop med partimedlemmar i brunskjorta och koppel. Mycket har hänt sedan dess. Sverigedemokraterna bytte om till kostym, polerade språket och tilltalet och är nu ett av Sveriges största partier.

Media måste sluta be Jimmie Åkesson ta avstånd från olika typer av rasism. Rasism, skillnaden på folk och folk och idén att vissa människor har mer rättigheter än andra ligger i Sverigedemokraternas DNA. Sverigedemokraterna är ett rasistiskt parti. Det är inget som något pliktskyldigt avståndstagande kan ändra på.

De rent moraliska aspekterna är ganska ointressanta. En majoritet av svenska folket tar kraftigt avstånd från Sverigedemokraterna och vad de står för. Nu ligger partiet runt 20 procent i opinionen, och det ställer vissa krav. Underdog-perspektivet är inte gångbart för dem längre. De är ett etablerat riksdagsparti som alla andra, men med vissa viktiga skillnader. Skillnaderna ligger i grunden i hur man ser på människor och i viss mån fortfarande vilka företrädare man släpper fram. Men att be Sverigedemokraterna ta avstånd från rasism funkar inte. De är ett rasistiskt parti, de ska inte ombes att ta avstånd från sig själva. Det är alla andras uppgift att ta avstånd från dem.

Tre tips, så vinner ni valet:
Alla andra partier har fått små tips av Makthavare.se om hur de ska vinna valet. Makthavare.se är dock delvis en opinionsbildande sajt. Vi står för demokrati, ungdomsperspektiv, alla människors lika rättigheter. Vi vill inte ge några tips till Sverigedemokraterna om hur de ska vinna valet. Däremot vill vi passa på att hylla alla manifestationer och initiativ mot rasism som har funnits under årets Almedalsvecka!