Gudrun om förstagångsväljare, vänstern och taktik

En tisdagseftermiddag under Almedalsveckan är det Gudrun Schymans tur att ta plats i Dagens Samhälles tält och prata om feminism. Schyman är en av två partiledare i partiet Feministiskt Initiativ, ett parti som ännu inte sitter med i riksdagen, något de däremot gärna vill och tror starkt de ska ändra på.

Schyman kommer att vara väldigt aktiv kommande månader inför valet och ska turnera runt i hela Sverige för att alla ska få tillgång till feministisk politik, hon gör dessutom så kallade ”Homepartys” hos alla de som samlat ihop 25 personer som är intresserade av partiet.
- Om alla som röstade på Feministiskt Initiativ år 2014 och tar med sig en kompis nu, kommer vi in, säger Schyman och fortsätter, vi saknade bara 600 000 stycken röster sist vilket är lite.

Röstningarna är något som diskuteras aktivt. Schyman anser att det finns en sådan fixering vid vilka partier som kommer in eller ej i riksdagen, och berättar att folk inte borde vara rädda för att rösta på Fi i år bara för att de inte kom in sist det var valår.
- Det finns inga bortkastade röster, inom demokratin är en röst alltid en röst, kommenterar partiledaren självsäkert.

I kommande val har det även diskuterats en del om att så kallat ”taktikrösta”; att rösta på ett parti för att få ner ett annat. Detta har uppdagats särskilt sedan ett parti stigit och gått från tredje största parti, till andra.
- Det som händer när ett nytt parti kommer in till riksdagen är att man får 14 mandat/stolar på en gång. Då tar man cirka tre stolar var ifrån de största partierna Socialdemokraterna, Sverigedemokraterna och Moderaterna medan liberalerna och vänstern förlorar en, berättar Schyman och fortsätter, de mindre partierna betalar minst när det kommer in ett nytt parti och de stora betalar mest.

- Vill man undvika ett regeringsskifte måste man stärka den samlade opinionen som finns till vänster om socialdemokraterna, förklarar Schyman.

Schyman har förut varit partiledare i Vänsterpartiet. Feministiskt initiativ är det parti som också håller åt vänster i politiken, men vad är den största skillnaden mellan de två partierna?
- Vänsterpartiet driver inte jämställdhetsfrågor lika kraftfullt längre, men den allra största skillnaden i vår politik där det betyder mest är synen på militären. Vi är ett parti som inte vill ha ökade anslag till militären och vi vill inte ha en återinförd värnplikt, men det vill vänsterpartiet och där skiljer vi oss åt, kommenterar Schyman.

Partiledaren avslutar med att ge tips till förstagångsväljare och andra som inte vet vad de ska rösta på än. Schyman tycker att en ska tänka på vilket samhälle en vill ha och vilket samhälle en vill leva i, vilka värderingar vill en ska prägla det samhället. Schyman föreslår att en ska tänka utifrån följande frågeställningen när det är dags att lägga sin röst:
- Vill du ha nationalism, militarism och hårdare tag eller vill du ha andra värderingar som är humanistiska och värderar på respekt för allas lika värde?

/Agnes Hansius, Ung Media