IOGT-NTO: Edward Blom killgissar

Igår blev den färgstarke arkivarien och Almedalsprofilen Edward Blom avhyst från ett mingel där han befann sig med sin fru och sin son. Orsaken, uppger Blom, var att han serverade sin son läsk ur ett vinglas. Irriterad över behandlingen gick han ut på Twitter där han bland annat anklagade nykterhetsorganisationen IOGT-NTO för hur han behandlats. Makthavare.se har pratat med Edward Blom och med IOGT-NTO:s ordförande Johnny Mostacero.

IOGT-NTO:s ordförande Johnny Mostacero är förvånad över Bloms utspel.
- Edward verkar tycka att det är IOGT-NTO:s fel att det här skedde och att vi har den makten över vakterna på minglet och att vi styr hela samhället. Han lade in en massa saker där som är märkliga.

EB tweet

Edward Blom själv svarar att han tycker illa om lobbygrupper som driver helnykterhet.
- IOGT-NTO är en av få som har tillstånd att sälja lotter man kan vinna pengar på. Det ger dem stora inkomster som de använder till propaganda. Nu var de inte inblandade här, jag fokuserar mer på dem som en symbol för Förbudssverige.

Johnny Mostacero menar att han är stolt över att Edward Blom tillskriver hans organisation så mycket makt.
- Men jag måste tyvärr göra honom besviken och säga att den makten har vi inte. Vi skulle inte ha några synpunkter på att man dricker något ur ett glas, vad det är eller vilket sorts glas det är. Det är inget vi i IOGT-NTO intresserar oss för eller fokuserar på.

Johnny Mostacero fortsätter:
- Jag tycker att Edward Blom killgissar om vad vi är. Han borde ta reda på vad vi egentligen är. Jag bjuder honom gärna på en glass här i Almedalen så kan vi prata om vad IOGT-NTO gör. Vi står upp för en solidarisk och restriktiv politik.

Edward Blom kommenterar saken genom att konstatera att han lämnat saken bakom sig.
- Jag har lagt det här bakom mig. Jag tycker det har blivit en onödigt stor sak av det hela. Jag kan vara synnerligen yvig i mitt sätt att twittra. Jag vill också påpeka att vi inte blev konkret avvisade från minglet utan mer ”uppläxande.” Jag vet också att IOGT/NTO inte styr vakterna. Det är inte heller vad jag påstår.

För Makthavare.se: Jonas Lundgren
För Ung Media: Malin Engström