Analys: What about bönderna?

Moderaterna må vara större. Men överallt och alltid syns Annie Lööf. Centerpartiet har blivit en “go to” för såväl missnöjda nymoderater som besvikna miljöpartister och liberaler. Det går bra för det gamla bondeförbundet. Men vart tog glesbygden vägen?

Centerpartiet har på ett tydligt sätt visat att det kan löna sig att stå upp för sina ideal utan att kompromissa. Flyktingfrågan är ett utmärkt exempel på det. Samtidigt är det tydligt att politiken i första hand vänder sig till medelklassen i innerstan med världssamvete. Profileringen har varit lyckad och fått partiet att gå framåt i opinionen. Men kärnväljarna som hållit centern kvar i riksdagen tidigare, har glömts bort. För dem är inte bara skattesänkningar och generös migrationspolitik som är viktigt. Min släkt härstammar på farmors sida från Kukkolla i Tornedalen, ett litet samhälle med drygt 50 invånare. Min släkt har redan flyttat, men för dem som finns kvar och deras levnadsvillkor finns få tydliga besked om hur de ska kunna fortsätta leva ett bra liv.

Skolorna stänger, affärerna flyttar och offentliga anläggningar som badhus förfaller på grund av bristande underhåll. Det är inte mycket att hurra för. Utom entreprenörsandan, som Centerpartiet nog skulle kalla det. De enskilda eller föreningar som vägrar låta badhuset förfalla utan tar över driften av det, eller skolan, eller affären. Det är såklart något helt fantastiskt. Samtidigt är glesbygdens utmaningar för många för att kunna besvaras av civilsamhället. Alla vet det. Centerpartiet har tyvärr ingen politik för glesbygden som ger trovärdiga svar. Det har inga andra partier heller, dessvärre. Men Centerpartiet har ett större ansvar än andra för att formulera en fungerande politik för landsbygden.

Dags att rycka upp sig om hela Sverige ska (över)leva.

Tre tips, så här vinner ni valet:
1: Kör på. I slutskedet av en valrörelse skadar det inte heller med lite hybris. Det är faktiskt välförtjänt i ert fall.
2: Lyssna på era unga politiker. Flera av politikersveriges vettigaste och mest pragmatiska röster finns inom den centerpartiska ungdomsrörelsen. Här hittar vi bland annat Caroline von Seth, Hamid Ershad Sarabi och Naod Habtemichael. Här har vi statsministerponetial.
3. Efter valet är det dags att använda makten ni får till att göra mer för landsbygden!