Mingla enligt Rodolfo

För sju år sedan startade Ludwig Jonsson och Adam Lundberg kommunikationsbyrån Rodolfo tillsammans. Byråns signum har varit att kombinera traditionellt kommunikationsarbete med psykologiska insikter. I våras släppte de boken Livet och 107 sätt att förhålla sig till det, där de samlat de bästa psykologiska insikterna de kommit över under tiden de drivit Rodolfo.

Flera av insikterna som Jonsson och Lundberg listar i boken lämpar sig ypperligt att tillämpa på något av Almedalsveckans många mingel. Efter att hundratals forskare världen över klurat ut hur människohjärnan funkar och Jonsson och Lundberg sammanställt de mest användbara slutsatserna i en bok har vi på Makthavare därför sammanställt de mest värdefulla slutsatserna för Almedalen i den här artikeln.

Sov ordentligt
För att få ut maximalt av ditt minglande måste du kunna avgöra om personen du pratar med är engagerad och intresserad eller trumpen och uttråkad. Det blir vi avsevärt mycket sämre på om vi inte har sovit ordentligt enligt ett experiment utfört av den amerikanske forskaren William D.S. Killgrove. Vill du veta hur stimulerade människorna du pratar med på minglet imorgon blir av ert samtal bör du alltså antingen hoppa DJ Battle, Gute och Munken ikväll eller strunta i de tidigare frukostseminarierna imorgon.

Låt någon annan välja din profilbild i Mingla
Miltton Labs mingelmatchningsapp Mingla – eller ”Tinder för Almedalen” blev en omedelbar succé när den lanserades inför Almedalen 2016, och såhär två år senare är den ett absolut måste för den som vill knyta nya kontakter i Almedalen. Enligt en australiensisk studie som Jonsson och Lundberg hänvisar till kan det dock vara klokt att låta en kompis välja profilbild åt dig. Enligt studien i fråga är nämligen andra människor bättre på att välja bilder på oss som framställer oss på ett positivt, kompetent och självsäkert sätt.

Låt mobilen ligga i fickan – eller lämna den på hotellet
Enligt en brittisk studie tror genomsnittspersonen att hen kollar sin mejl ungefär en gång i timmen – men i själva verket kollar vi mobilen närmare en gång var femte minut. Det behöver knappast förklaras, men att kolla mobilen var och varannan minut samtidigt som man knyter nya kontakter kan framstå som både oengagerat och otrevligt.

Men tänk om man hamnar i en jätteintressant diskussion och måste googla fram vem som har rätt då, tänker du kanske då. Enligt Jonsson och Lundberg har ett kanadensiskt forskarteam upptäckt att smarta och analytiska människor googlar väsentligt mindre än andra. Om du googlar kanske du vinner din diskussion, men chansen finns att den du diskuterar med också har läst den här artikeln (eller Livet och 107 sätt att förhålla sig till det) och att du ändå framstår som dum. Värt det?

Det har även gjorts studier som visar att människors kognitiva kapacitet blir sämre om de har sin mobil nära till hands – oavsett om de använder den eller inte! I studien i fråga delades besökspersonerna in i tre grupper; en som hade sin mobiltelefon på skrivbordet medan de löste testuppgifterna, en som som fick ha sin mobiltelefon i en väska i samma rum, och en som tvingades lämna sin mobil utanför rummet. Den första gruppen presterade sämst på testet, medan den sista gruppen presterade bäst.

Du är mer kreativ efter ett glas vin
Nyckelordet i rubriken är ”ett”. Det finns inga vetenskapliga belägg för att man blir ännu mer kreativ av det andra, tredje eller fjärde vinglaset. Ett gäng österrikiska forskare har dock funnit att människor med en blodalkoholhalt på cirka 0,3 promille i genomsnitt är bättre på att lösa kreativa uppgifter. Lite kreativitet skadar inte när man fastnar i ett gruppsamtal som inte riktigt vill ta fart.

Lämna visitkorten hemma – ta med penna och papper istället
Går du fortfarande omkring och delar ut visitkort till nya kontakter? Eller brukar du skriva upp nya kontakter i mobilen? Sluta med det! Enligt en norsk forskargrupp minns vi saker mycket bättre om vi skriver ned dem för hand. En gammaldags adressbok är således att föredra framför visitkort och mobilen. Inte för att komma ihåg nummer och mejladresser utantill, utan för att komma ihåg personerna och varför man tyckt det varit värt tiden att skriva upp deras kontaktuppgifter.

Om du tycker att ovanstående tips inte är något att ha, alternativt redan behärskar dem fullt ut, så kan du ändå ha glädje av Livet och 107 sätt att förhålla sig till det som en conversation starter (vilket egentligen är bokens syfte). Låt dig och din samtalspartner inspireras av människans fascinerande psyke och diskutera exempelvis hur det kommer sig att människor som gillar Bäska Droppar kan vara psykopater, varför människor som använder Chrome är mer produktiva än människor som använder Safari eller hur svordomar lindrar smärta.