De har rättigheter att visa VM-matchen

Hela Sverige drabbades av glädjeyra efter onsdagens utklassning av Mexiko, då det stod klart att Sverige var vidare till åttondelsfinal i ett fotbolls-VM för första gången sedan 2006. För dem som arrangerar mingel mellan klockan 16-18 idag förbyttes glädjeruset emellertid snabbt i fasa – hur skulle det egna evenemanget kunna konkurrera med en slutspelsmatch i VM?

Många har, sannolikt korrekt, dragit slutsatsen att deras evenemang inte kan konkurrera med de blågula hjältarna i Ryssland och därför beslutat att visa Sverige-Schweiz på sitt mingel i eftermiddag. Efter ett par förmodat bråda dagar med att ordna fram projektorer, tv-apparater och ljudanläggningar trodde nog mingelarrangörera att de kunde pusta ut. Igår kom emellertid nästa bomb, när Breakit  avslöjade att Canal Digital kommer genomföra razzior i Almedalen för att kontrollera att ingen visar matchen i kommersiellt syfte utan licens.

Maria Sörnell, marknadsdirektör på Canal Digital, avfärdar att det skulle handla om razzior.
- Vi kommer att genomföra kontroller i hela Sverige, inklusive i Visby. Det handlar om att SVT och TV4 har sändningsrättigheter för fotbolls-VM 2018, och Canal Digital har i uppdrag att kontrollera att upphovsrätten respekteras.

Som besökare på ett mingel som visar matchen utan licens behöver man inte oroa sig för att en kontrollant från Canal Digital dyker upp och dödar festen; kontrollanterna har inte befogenhet att rycka ur sladden och säga till folk att gå hem. Som mingelarrangör kan man däremot drabbas av dryga viten om man inte har licens och ändå visar matchen.

För den som vill visa matchen på sitt mingel och inte har någon licens är det emellertid inte försent ännu, enligt Canal Digital.
- Vi har mottagit ett flertal beställningar under dagen och det är inte för sent ännu. Den som vill teckna en licens gör det enklast via vår hemsida, säger Maria Sörnell. Den som vill anmäla intresse för att få licens för offentlig visning kan göra det här.

Nedan följer en lista över alla aktörer i Visby som tecknat avtal om offentlig visning av Sverige-Schweiz, samt var de visar matchen.

Dahljo Visby AB
Joda Bar & Kök

Wisby Hof
Wisby Hof

NT Management
Kallbadhuset

Matmuren
Bistro Borgen

Destination Gotland
M/S Visby & M/S Gotland

O’Learys
O’Learys

J4 Gruppen
Restaurang Brödernas by BankOmat Wisby

Kärlek Café & Bara
Kärlek Café & Bar

Adel 33
Adel 33

Restaurang Nunnan
Restaurang Nunnan

Reqasa
Trossen

Zaza Leon
Plazza Restaurang & Bar

Munkkällaren
Munkkällaren

Björkhaga Strandby
Björkhaga Strandby

Swedavia
17:00-19:00
Gate Almedalen, Strandgatan 6

Dagens Nyheter
Dagens Nyheters tält, Cramérgatan

Dagens Industris maktmingel
17:00-19:00
Donners Plats
Endast personlig inbjudan

Bonnier Business Media
Bonnier Business Media Almedalen

Slottsbackens Restaurang & Festvåning
Birger Jarl

Volkswagen
-
Endast personlig inbjudan

Expressen
Expressens tält

TCO
TCO:s trädgård

Clarion Hotel Wisby
Clarion Hotel Wisby

IT & Telekomföretagen inom Almega
Strandvägen 8
Endast personlig inbjudan

Dagens Medias & Carlsbergs fotbollsmingel
Dagens Medias tält

Aftonbladet
Aftonbladets tält, Cramérgatan

Hansa Event
Donnersgatan 6
Endast personlig inbjudan

Trackbacks

  1. [...] BÄSTA AFFÄR: Canal Digital, som inkasserade cash för att de visade matchen [...]