Invigning av Almedalens skyddsrum: En skräckingivande upplevelse för alla sinnen

Under Almedalens första dag strömmade folk till Visby. Det är omöjligt att inte slås av tanken på vad som skulle hända om någon kris uppstod under veckan. Vad skulle vi ta oss till? Vart finns närmaste skyddsrum? Kan Visbys samlade skyddsrum rymma alla Almedalsbesökare? Sannolikt inte, och frågan om Sveriges bristande skyddsrumsberedskap vill Civilförsvarsförbundet och Skyddsrum.se uppmärksamma. Därför invigde de under gårdagen Almedalens skyddsrum nere i hamnen.

På Hamnplan 235 står en container uppställd. Den ser inte mycket ut för världen, men där inne anordnas en skräckingivande upplevelse för alla sinnen. Där får man nämligen känna på hur det skulle kännas att vara i ett skyddsrum om Sverige skulle utsättas för en attack.

“Läget runt Östersjön är oroligare än tidigare. Det finns inte tillräckligt med skyddsrum för våra tio miljoner invånare. Dessutom ligger skyddsrummen på fel platser, alltså inte där folk bor, och är fyllda med helt fel saker, till exempel bilar”, sa Civilförsvarsförbundets ordförande Gunilla Nordgren på invigningen.

Hon exemplifierade hur låg vår allmänna beredskap är med en incident på Gotland för några år sedan då den hårda väderleken ledde till att alla båtar och flyg till ön fick ställas in i några dagar. På 48 timmar tog maten i butikerna slut.

Bland gästerna på invigningen fanns bland annat tidigare justitieministern Beatrice Ask. Efter att bandet klippts fick Makthavare.se gå in i skyddsrummet och uppleva simulationen. Vår skribent Sars Graner Tyllman kommenterar.

“Det är en välgjord simulation, med blinkande lampor, skarpa smällar och tunga vibrationer. Att de nittio sekunderna i rummet inleddes med Hesa Fredrik satte verkligen stämningen. Däremot tror jag att folk som har stor vana av krigsspel, videovåld och VR inte kommer bli lika tagna av upplevelsen. Vi är så avtrubbade idag, och många har nog svårt att tänka sig in i hur det skulle kännas om vi verkligen blev attackerade. Simulationen är dock så nära vi kan komma här i Visby, och Civilförsvarsförbundet lyckas uppmärksamma frågan.”

Måndag till torsdag 13.00 kan man prova på skyddsrumsupplevelsen i hamnen. Civilförsvarsförbundet kommer också att genomföra seminarium på olika teman rörande säkerhet. Medverkande är bland annat Beatrice Ask, Allan Widman, Lars-Göran Uddholm och många fler.

Trackbacks

  1. [...] BEREDSKAP: Skyddsrummet [...]