Analys: Ta ansvar för Alliansen, Ulf

Opinionssiffrorna ser ganska bra ut. Håller det politiska läget i sig finns det en stor chans för honom att bli statsminister efter valet. Ulf Kristerssons stora utmaning är att hålla ihop Alliansen. Det kan bli svårt.

För bara någon dag sedan skapades rabalder i medierna om ett potentiellt samarbete mellan Alliansen och Sverigedemokraterna. Riktigt vad som är beskedet kanske vi får veta i kvällens tal. Ulf Kristerssons viktigaste uppgift just nu är att hålla ihop Alliansen. Det är det som kommer att avgöra vilken typ av politiker hans samtid kommer att betrakta honom som. Han har lång erfarenhet och ett stabilt team kring sig. Men vad ska det användas till? Allianssamarbetet har satts på hård prövning när Kristersson gått in för att rycka Alliansens ledartröja av Annie Lööf. Det kommer han inte kunna göra utan motstånd.

Ett stort partis ansvar för samarbetet med mindre partier är inte bara att föra ut det egna partiets politik utan också hur de mindre partierna framstår och hur deras medlemmar ser på ett flerpartisamarbete. När frågan om potentiellt samarbete med Sverigedemokraterna kom upp för bara några dagar sedan var det uppenbart att hela Alliansen inte var med på tåget. Liberala Ungdomsförbundet twittrade exempelvis: “Det blir inga jävla ordförandeposter åt rassarna!” Kristersson måste vara försiktig. För hårdsmälta valtaktiska överväganden kan få Alliansen att spricka, mer än den redan gjort. Ungdomsförbunden i Centerpartiet och Liberalerna har haft en tydlig antirasistisk linje under många år, en linje som nu utmanas. Ungdomsförbunden, partiernas framtid, kommer inte att stillatigande låta sin antirasistiska politik köras över av taktikerna på Moderaternas partikansli.

Kristerssons mardröm är att Alliansen framstår som ett bråkigt syskongäng där ständiga tjuvnyp förekommer. Som störst är det hans ansvar att ta hand om de bråkiga småsyskonen som ständigt vill gå sin egen väg. Det är jobbigt i opposition, men det är ännu jobbigare i regeringsställning. Kristersson måste mana till sans i leden och ta på sig ledartröjan. Det blir svårt.

Vi hoppas att han ger besked om hur han ska göra ikväll. Det är många som är nyfikna.

Tre tips, så här vinner du valet:
1: Professor Dumbledors sista ord var: “Harry is the best hope we have. Trust him.” Byt ut Harry mot Ulf bara.
2: Prata mer om visioner och ideologi, och inspireras gärna av ditt ungdomsförbund. De är Sveriges största politiska ungdomsförbund och fenor på att prata just visioner.
3: Prata aldrig mer om NKS.