Crashcourse om Järvaveckan

Igår började Järvaveckan, ett fastlandets motsvarighet till Järvaveckan. Järvaveckan anordnas av den ideella föreningen The Global Village som arbetar för att stärka delaktigheten, demokratin och gemenskapen i samhället. Makthavare.se gillar initiativ och bjuder på en crashcourse i ämnet.

Vad? Järvaveckan, en mötesplats för samhällsengagemang som syftar till att minska avståndet mellan folk och folkvalda.

Var och när? 9-17/6 på Spånga IP. Öppet 15-20 9/6 och 17/6, annars 15.30-20.

Varför? Målet är att skapa dynamiska möten och samtal mellan samhällsaktörer och samhällsmedborgare, och det gäller förstås inte bara boende i Järvaområdet utan veckan är till för hela landet.

Hur? Inträde är förstås gratis. Utöver att myndigheter, företag, politiker med flera har möjlighet att närvara och möta folket på plats har, liksom i Almedalen, varje riksdagsparti samt Feministiskt initiativ en egen dag. För varje dag finns ett politiskt tema som styr vad som sker på stora scenen. Veckans temata är som följer:

Lördag 9 Juni, Feministiskt initiativ, Tema: Jämlikhet och jämställdhet

Söndag 10 Juni, Liberalerna, Tema: Hälsa och omsorg

Måndag 11 Juni, Centerpartiet, Tema: Företagande och entreprenörskap

Tisdag 12 Juni, Kristdemokraterna, Tema: Integration och migration

Onsdag 13 Juni, Miljöpartiet, Tema: Skola och utbildning

Torsdag 14 Juni, Moderaterna, Tema: Arbetsmarknad och etablering

Fredag 15 Juni, Sverigedemokraterna, Tema: Delaktighet och valdeltagande

Lördag 16 Juni, Vänsterpartiet, Tema: Bostad och stadsmiljö

Söndag 17 Juni, Socialdemokraterna, Tema: Trygghet och insatser

Utöver det som sker på stora scenen finns ytterligare sex scener. Hela programmet hittar du här. Samtliga utställare hittar du här och här. Ett stort plus med Järvaveckan är att partiledartalen livetolkas till engelska, arabiska och somaliska, så att fler ska kunna ta del av innehållet.

2018 är Järvaveckans tredje år och det har spekulerats mycket i media om veckan kommer lyckas dra publik. Makthavare.se:s favorit Claes Nyberg, Almedalsveteran och pressansvarig på MTR som är samarbetspartner till Järvaveckan, kommer att vara på plats.

Vilken funktion fyller Järvaveckan och vad har du för förväntningar på årets upplaga?

Den fyller ett tomrum som har funnit för ett brett möte mellan de som bor på Järva och den breda politiken. Det blir lätt för mycket av projekt och akuta insatser när det som behövs är långsiktiga förändringar och närmare relationer. Jag hoppas i år att fler boende på Järva kommer till festivalområdet, och jag tror att det kan ta flera år innan arrangörerna når dit de vill. Viktigt att vi alla stöttar på vägen och är uthålliga och konkreta. Som exempel söker vi 150 nya medarbetare direkt på plats.

Vi på Makthavare.se önskar alla läsare en härlig Järvavecka!

järvaBild: Järvaveckan.se