Det är supertwittrarnas drivkrafter

Kommer valrörelsen i år utspela sig i sociala medier eller inte? Det råder lite delade meningar. Samtidigt som många säger sig vilja satsa på riktad annonsering via Facebook är många andra övertygade om att den hårdaste tonen kommer att finnas på Twitter. Moderaternas Martin Borgs är strateg för sociala medier men fokuserade mycket på de kvalitativa samtal som Moderaterna ska ha under valrörelsen, när han intervjuades av Hampus Brynolf under Makthavaröl den sista januari i år.

Oavsett om Twitter kommer att spela en avgörande roll i valrörelsen eller inte kan man enkelt konstatera att det är en högröstad roll detta fenomen kommer att inta. Det är svårt för media att inte intressera sig för vad de mest framstående twittrarna skriver och vilka eventuella bråk de hamnar i. För det är mer intressant att följa någon som inte alltid håller den goda tonen. En av dem som kanske varit mest omdiskuterad för sitt Twittrande är Hanif Bali från Moderaterna som, bland annat tack vare, eller på grund av, sin ibland ganska råa ton på sociala medier toppade Moderaternas provval i Stockholm.

Hanif Bali är kanske Sveriges mest omdiskuterade twittrare. Att Moderaternas Ulf Kristersson syftade på honom när han menade att Moderaterna ska ha ”vuxna samtal” är en spekulation som gjorts av många. Bali är känd för sin bitska ironi som uppskattas såväl av politiska motståndare som av de egna väljarna men som får minst lika många att koka av vrede och indignation. När han svarar på Makthavare.se:s frågor om vad som driver honom som twittrare kan han inte låta bli att ironisera.

Jag drivs främst av att få massa formfrågor om mitt twittrande och facebook:ande från tyckonomer och journalister. Jag tycker att sakpolitiken måste stå tillbaka för viktigare frågor. När jag träffar människor på stan så frågar de aldrig om mina åsikter kring ghettobildning, kriminalitet och fattigdomsbekämpning – de ställer huvudet på sne och börjar diskursanalysera två ord i en tweet djupt begravd i en tråd. Jag drivs främst av att få massa formfrågor om mitt twittrande och facebook:ande från tyckonomer och journalister. Jag tycker att sakpolitiken måste stå tillbaka för viktigare frågor. När jag träffar människor på stan så frågar de aldrig om mina åsikter kring ghettobildning, kriminalitet och fattigdomsbekämpning – de ställer huvudet på sned och börjar diskursanalysera två ord i en tweet djupt begravd i en tråd.

En som i sitt twittrande stuckit ut en del är vänsterpartisten Ali Esbati. Han har gjort sig känd för att bland annat ha varit en av de starka rösterna för att ”vägra ta debatten” med Sverigedemokraterna. Ibland tar han till Twitter för att förstärka sina åsikter. En omdiskuterad tweet från Esbatis vassa tangentbord kom när han såg ett reportage i Uppdrag Granskning för några år sedan. Programmet kommenterade Esbati såhär:

När Makthavare.se frågar Esbati vad som driver honom på Twitter svarar han att det främst är att sprida egna och andras åsikter men även att; ” ha lite skoj och stå ut med dum- och hemskheter i samhälletatt ha lite skoj och stå ut med dum- och hemskheter i samhället.”

En starkt lysande stjärna på Twitter-himlen är annars den unga kristdemokraten Evin Badrniya. Till vardags är hon bland annat ledamot i Kristdemokratiska Ungdomsförbundets internationella utskott. På Twitter är hon rak och tydlig med sina politiska idéer på ett sätt som av många upplevs som uppfriskande.

Det som skriver mig är mitt engagemang för konservatismen och mitt förbund KDU, men även att det är otroligt roligt att delta i samhällsdebatten och nå ut. Jag kommer försöka intensifiera mitt tempo på Twitter under valrörelsen. Jag kommer nog även använda Facebook och andra plattformar för att nå ut till en ny publik.

En av svensk politiks verkliga giganter, och även en av Twitters sådana, är Gudrun Schyman, kvinnan som ledde Vänsterpartiet till historiska valframgångar, tvingades avgå och sedan gjorde comeback med Feministiskt Initiativ, lämnade sitt uppdrag som talesperson för partiet men sedan återkom ännu en gång. På Twitter har Schyman 131 000 följare och är därmed en av de största politiska twittrarna i Sverige. I en kommentar till Makthavare.se säger Gudrun Schyman att hon sköter sin Twitter själv men har medarbetare som sköter andra sociala medier. Hon anser att Twitter är en bra kanal för ett parti som Feministiskt Initiativ.

För oss är Twitter bästa kanalen, också för att den inte kostar och för att de flesta av våra medlemmar redan finns där.

Huruvida Twitter blir en stor kanal för kommunikation under årets val eller inte återstår att se. Men en sak är säker, twittrare som Hanif Bali, Ali Esbati, Evin Badrniya och Gudrun Schyman lär fortsätta använda plattformen för att engagera, kommentera, irritera och väcka starka känslor.