Partianalys: Lost in transformation

Efter vårens utspel om att dörren har öppnats för potentiellt samarbete mellan Moderaterna och Sverigedemokraterna har M-väljarna flytt som råttor lämnar ett sjunkande skepp. Med kraftigt dalande opinionssiffror är Anna Kinberg Batras största utmaning i Almedalen att ledsaga de som flytt tillbaka till moderathamnen. Kan hon lyckas med det utan att behöva göra en pudel?

Dessutom väntar valet 2018 runt hörnet och faktum är att (M) utöver sina ordinarie väljare måste värva ännu fler för att kunna ge sossarna en rejäl match. Är dessa två utmaningar förenliga? Risken finns att Kinberg Batra, mellan desperata löften om att allt ska bli bra igen och skamlösa flirtar med andras väljare, framstår som splittrad och ofokuserad.

Det är inte bara SD-inviten som sådan som får åskmolnen att mullra hos Moderaterna. Kinberg Batra har på senaste lyckats erövra jumboplatsen på listan över vilka partiledare folket har förtroende för, får hård kritik i sociala medier och det talas högt bland M-toppar om att hon borde lämna sin post. Med ett år kvar till valet tycks det dock vara rätt svårroddat att få ett partiledarbyte att flyga.

Summa summarum: Moderaterna har svårigheter att definiera sin målgrupp och ledaren saknar stöd, men hinns troligtvis inte bytas ut. En klockren PR-strategi a la Schlingmann är det enda som kan vända partiets fall till framgång.