Socialdemokratisk knock-out i media

Inför årets Almedalsvecka lanserade Makthavare och MyNewsFlash tjänsten Almepressen, som sammanställer allt som skrivs i media om Sveriges politiska partier. Enligt MyNewsFlashs genomgång så har Socialdemokraterna dominerat mediebilden under Almedalsveckans första halva, trots – eller kanske tack vare – att Stefan Löfven valt att inte medverka.

Statsminister Stefan Löfven aviserade i februari att han inte tänkte delta i Almedalsveckan 2017. Ett PR-stunt, menade många. Och det ser ut att ha fungerat. Enligt en analys av medieflödet som MyNewsFlash gjort så har Socialdemokraterna dominerat mediebilden under Almedalsveckan, och dominansen kulminerade under Socialdemokraternas dag igår.

- Hela onsdagen har media dominerats av Socialdemokraterna. Redan tidigare har de lett bilden i media, då de fått flest artiklar skrivna om sig. Men idag mosar de alla konkurrenter helt och hållet. Att Stefan Löfvén är statsminister och på Sverigeturné istället för på Gotland har gett dem mycket skriverier tidigare dagar. Idag är det Socialdemokraternas dag i Almedalen. Det tillsammans med att Löfvén igår pausade sin turné gjorde att de fick otroligt stort genomslag i svensk media, säger Gustav Ekberg, vd på MyNewsFlash.

Av Almepressen framgår även att Socialdemokraterna var det mest omskrivna partiet också på Liberalernas och Centerpartiets dagar, och att de låg en hårsmån efter Vänsterpartiet på deras dag.

Feministiskt Initiativ är en av flera aktörer som i år valt att bojkotta Almedalsveckan med anledning av Nordiska Motståndsrörelsens medverkan. Som en konsekvens har de haft svårt att konkurrera om medieutrymmet med de partier som är på plats. Under hela veckan har de hittills bara omnämnts 82 gånger. Som jämförelse har Miljöpartiet, som varit sparsamt omskrivna, i skrivande stund nämnts i 394 artiklar.

- Feministiskt Initiativ har hittills knappt omnämnts i media under Almedalsveckan. De brukar annars vara bra på att skapa skriverier. Igår omnämndes de i så få som 12 artiklar. Det tycks onekligen som att en bojkott av Almedalsveckan får konsekvenser, säger Gustav Ekberg.

mynewsflash.se/almepressen kan du följa hur mycket det skrivs om partierna i realtid, dag för dag, eller under veckan som helhet.