Perlenberg: Vi normaliserade SD och fick NMR

Sverigedemokraternas dag. Går man runt i Almedalen ser man olika aktörer kopplade till den nationella, men även den nationalsocialistiska rörelsen. Om bara några timmar talar SD:s partiledare Jimmie Åkesson i Almedalen. För att kommentera SD:s närvaro i Almedalen och politiken överlag har Makthavare.se intervjuat Csaba Bene Perlenberg, från GT:s ledarsida och som även roddar Kvällspostens debattsida.

Vad tror du att Jimmie Åkesson kommer att prata om i dag?

”Jag tror att han kommer att försöka utmåla det som att verkligheten har hunnit ikapp Sverigedemokraternas politik. Dessutom kommer han att göra försöka visa att SD är det nya sjukvårdspartiet. Sverigedemokraterna säger ju nej till att låta människor komma hit, oavsett om de är 168 eller 168.000 människor man pratar om. Det blir same old.”

Perlenberg menar att Moderaternas närmande av Sverigedemokraterna är med och stärker SD och försvagar Moderaterna.

”Moderaternas moraliska haveri har orsakat ett opinionsmässigt haveri.”

Vad tror du det betyder för svensk politik att SD agerar som om de är landets näst största parti?

”Det är ett fattigdomsbevis. Framför allt så är det också ett fattigdomsbevis för den svenska journalistiken som inte granskar Sverigedemokraternas miljöpolitik, bostadspolitik eller sjukvårdspolitik och alla andra saker som ett parti som nu verkar vara det andra största, borde ha rejäla svar på.”

Fortsättningsvis refererar Perlenberg till människor inom medierna som menar att man misslyckats med att rapportera migrations- och integrationspolitiken, vilket han inte är enig i.

”Det stora ovedersägliga misslyckandet är ju granskningen av Sverigedemokraternas sakpolitik. Där bör det göras ordentligt självrannsakande av oss inom medierna. Även, måste sägas, specifikt från sådana som mig, inom tyckarsfären, som har begått samma misstag. Vi har låtit våra känslor och upprördhet över att Sverigedemokraterna saknar grundläggande jävla anständighet, bli som en dimma över att vi faktiskt måste granska dem konkret på andra områden. Och i det läget kommer det att visa sig att kejsaren är naken.”

Hur tror du att Sverigedemokraterna förhåller sig till NMR:s närvaro?

”NMR:s uppsving i deras aktiviteter hade varit omöjlig utan Sverigedemokraternas framgång, utan att väldigt många högerdebattörer gör sig dummare än vad de är och låtsas om att Sverigedemokraterna inte ett vidrigt parti. Därmed har det också skapats ett utrymme för en hårdför, radikaliserad och våldsam sekt.”

Partier och opinionsbildare måste sluta normalisera Sverigedemokraterna, eftersom att det i sin tur normaliserar aktörer som Nordiska Motståndsrörelsen, avslutar Csaba Bene Perlenberg med.

”Det är det som är så farligt, när M och andra högerdebattörer låtsas om att de inte tvättar rent ett parti som är omöjligt att få rent, det går inte. Därmed har vi också den här våldssekten. Ingenting händer i ett vakuum. Normaliseringen av SD har gjort att det nu finns syre för den här typen av organisationer. Alla som låtsas om som att det inte finns ett direkt samband ljuger.”