Linnéa Claeson väljer hjärtefrågorna framför rosé i Almedalen

Det har inte gått någon förbi att Sommarsverige plågas av sexuella övergrepp i samband med bland annat festivaler. En av de mest aktiva i debatten just nu är Linnéa Claeson, grundare av Instagramkontot assholesonline. Med skarp röst och bestämda åsikter bildar hon opinion i frågor om HBTQ, feminism, sexism och rasism.

Vad gör du i Almedalen?

Jag är här för att stå upp mot nazisterna, debattera sexuellt våld och jämställdhet överlag.

Almedalsveckan är ett slags politikerfestival. Tror du att problemen som råder på andra festivaler i landet kommer sprida sig hit?

Jag tror att våldtäkter inte har någonting med festivaler att göra. Våldtäkter sker överallt hela tiden, det sker ungefär 100 våldtäkter om dagen. Det finns överallt.

Vad kan man göra som privatperson för att markera mot sexuellt våld och för att undvika bli utsatt?

Jag tror att det är viktigt att bryta tystnaden, vi måste prata om det. Jag tycker vi ska stå upp för varandra, hålla ett öga på varandra och säga ifrån om någonting känns tveksamt. Det är viktigt att våga lägga sig i, våga fråga en gång för mycket. För egen del, för att slippa bli utsatt, handlar det om att hitta en strategi som funkar för en själv men problemet ligger ju i att folk kränker och våldtar. Man ska inte behöva akta sig. Om alla ser sig själv i spegeln och funderar över sin attityd till våldtäkt och vad som är okej, det vore det bästa.

Var hittar man dig under veckan?

Jag springer runt, så jag är svårhittad! Jag är lite överallt, jag representerar bara mig själv så jag springer runt, säger min åsikt och försöker driva mina frågor lite överallt.

Har du något Almedalstips?

Det är nog att komma ihåg sina hjärtefrågor, hålla sig till dem och inte bli förblindad av rosévin och VIP-inbjudningar.

Vill du hälsa något till våra läsare?

Ja, jag vill hälsa dem att de ska försöka stå upp för en klokare, snällare och modigare värld.

Bild: Sveriges Radio.

Trackbacks

  1. [...] Linnea Claeson. Hon är för cool för oss. Vi kan får tunghäfta när vi ser henne. Coolast i [...]