Hallå där, Malin Åkerman!

Under Almedalsveckans Invigningsfest på Wisby Strand anade vi att det skulle bli roligt och välbesökt av såväl tunga profiler som nya stjärnskott på politikerhimlen. Att vi skulle få celebert besök från andra sidan Atlanten kom dock som en överraskning. Makthavare.se sprang på skådespelerskan Malin Åkerman, känd från filmer som 27 dresses och Watchmen.

Vad gör du här?

Jag är här för att min mamma bor på Gotland, så jag är på semester med min son. Mamma växte upp här. Hon har varit här varje sommar sedan hon var liten och för fyra år sedan flyttade hon tillbaka, efter att vi bott i Kanada i 22 år, så jag kommer och hälsar på med min son varje sommar.

Hur länge är ni här?

Vi åker om en vecka. Min pappa bor i Falsterbo, så då åker vi dit och hälsar på.

Har du något spikat program för tiden du är här eller njuter du mest av tillvaron?

Ja, det beror på vädret. Mitt program var egentligen bara att vara på Tofta strand lite grann men förra veckan blev det inte så. Så vi får hålla tummarna för att vädret ska bli lite finare. Annars är programmet verkligen bara att min son ska få vara med mormor och mysa lite. Det blir mycket barnsaker när vi är här, Kotteland och Pippiland och allt sådant.

Har du varit på Almedalsveckan förut?

Nej, det kan jag inte säga. Jag har varit här när de har gjort i ordning inför veckan, men jag har inte varit här för själva Almedalsveckan. Jag tror vi håller oss till Tofta strand för det mesta eftersom jag har min son här. Annars är jag väldigt intresserad, det känns som att det är mycket som händer och man skulle kunna lära sig rätt mycket.

Tycker du att Almedalsveckan som sådan är något speciellt för Sverige? Vad tror du den gör för Sverige?

Jag skulle jättegärna vilja veta lite mer, det är ju första gången jag är här under veckan. Det är många som har kommit fram och sagt att de har massor av seminarier, så det är ett bra ställe att besöka om man söker mer information om politiken. För mig hade det varit jättebra om jag hade mer tid. Jag önskar jag visste mer om det.

Almedalen sägs ju vara det forumet i Sverige där folket kan möta politiker och makthavare. Har du sett något liknande i USA?

Inte så mycket, kan jag inte säga. Där blir det mer att man protesterar. Det här är något jag skulle vilja ha i USA, speciellt med politiken just nu, att man skulle kunna få svar på sina frågor. Almedalsveckan är en underbar idé, att folk kan komma och träffa politiker. Däremot tror jag att en sådan här grej skulle bli för stort i USA för att kunna funka, vi är ju många där borta. Men som sagt, det är en underbar idé och det är underbart att kunna få sin röst hörd.

Vilket är ditt bästa Gotlandstips?

Det jag verkligen gillar här är två saker. Den ena är Tofta strand, det är den som gäller och det är så himla fint. Om man har barn är det Pannkaksträdet. Det är underbart, även om man är vuxen. Man gör sina egna pannkakor och det finns utomhuslek för små vuxna. Om man har barnasinnet kvar ska man till Pannkaksträdet.

Bild: Expressen.se