SD:s kommunikationschef: ”Man kan ju fortfarande vara emot sig själv lite”

I början av Almedalsveckan var det många som blev förvånade över att ”LO-borgen” tagits över av Sverigedemokraterna. Tidigare år har Almedalen inte varit så mycket av en prioritering för Sverigedemokraterna, men nu stärker partiet sin närvaro under politikveckan i Visby. Makthavare.se har intervjuat Sverigedemokraternas kommunikationschef, Joakim Wallerstein, om varför Almedalen har blivit en central del för partiet.

Expressen rapporterade den 3 juli om hur LO sagt upp sitt avtal med restaurangen, efter att restaurangen på Hamnplan 5 bytt ägare, vilket lett till att restaurangen slopat kollektivavtal. LO drog tillbaka samarbetet och Sverigedemokraterna var snabba med att teckna ett avtal de kommande åren. LO flyttade till byggnaden bredvid, vilket SD har förberett genom att hänga upp en röd banderoll med texten ”Arbetarpartiet – på riktigt!”

Ni är synligare än någonsin i Almedalen. Hur kommer det sig?

”Ja, jag har ju växlat lite i att jag har tyckt att Almedalen inte har varit vår arena, till att jag kom fram till att Almedalen faktiskt är vår arena.”

Joakim Wallerstein berättar att omkring 500 sverigedemokrater har besökt ön de senaste åren. Partiet känner inte ett behov av så många externa besökare, och menar att de är som ungt parti med lite mer ovana politiker har mycket att få ut av Almedalen, se hur politiken fungerar och ha olika informella möten.

Almedalen har tidigare inte varit så här mycket av en prioritering för er. Vad är skillnaden på hur ni förhållet er till Almedalen, om man jämför tidigare år med nu?

”Tidigare har vi ju varit ett litet parti som har kämpat för att ha en bra dag här, rent organisatoriskt. Nu är vi ju ett stort parti och då ska vi bete oss som ett stort parti. Och då har vi de möjligheterna att göra det. Då förväntar vårt parti att vi gör det.”

Wallerstein menar att Sverigedemokraterna har gått ifrån att vara ett oppositionsparti till att bli ett stort parti som ska utmana makten.

”Politiskt handlar det om att från att vara ett litet oppositionsparti till att bli ett stort kanske majoritetsparti.”

Du tänker alltså att med närvaron i Almedalen så skulle ni kunna bli ett stort, kallade du det majoritetsparti?

”Ja, vi har kallat det majoritetsparti. Ett stort parti som på riktigt utmanar makten beter sig lite annorlunda än ett litet oppositionsparti. Det finns lite skillnad i retoriken. Framför allt när det kommer till problembeskrivningen. Man går mer från problembeskrivningen till lösningsorientering.”

Det finns ju den här bilden av att Almedalen är där etablissemanget är, och som ni ju ställer er ganska kritiska mot. Blir inte Sverigedemokraterna en del av det, genom att vara med i hela jargongen?

”Ska vi kunna vara med och styra så är det ju maktens korridorer som vi behöver vara, och ta plats. Och Almedalen är en sådan yta. Det är bra att känna att man kan ha en delaktighet i det. Vi ser oss fortfarande oss inte som ett etablissemang.”

Sverigedemokraternas kommunikationschef talar sedan vidare om hur Socialdemokraterna som historiskt haft mycket makt i Sverige länge har kunnat opponera sig själva, genom att demonstrera på första maj varje år. Han fortsätter:

”Man kan ju fortfarande vara emot sig själv lite… Det är märkligt, kan man tycka, att vi tycker att det här är intressant, och jag är ju på plats och tyckte att det är självklart att vi ska det när jag började framför allt. Men nu är vi en del av etablissemanget, på så sätt att vi är här.”

Efter intervjun ringde Wallerstein tillbaka för att förtydliga att han menar att SD är en del av etablissemanget genom att de sitter i olika demokratiska församlingar i Sverige. Han vill betona att de inte är exempelvis Stureplan-are eller han själv Södermalmshipster, eftersom att han bor på Södermalm.

”När vi talar emot ett etablissemang så menar de det liberala föraktet mot oss, vår historia och vanligt folk, det är vår tankegång. Vi ser inte oss som en del av den tankegången, vi ser oss som arbetare.”