Hallå där Lars Ohly!

Efter att Lars Ohly recenserat Annie Lööfs tal tillsammans med Alice Teodorescu och Ulrica Schenström fick Makthavare.se ta honom åt sidan för en pratstund. I ett hörn av Skandias trädgård berättade han om livet som före detta partiledare i Almedalen och gav sina bästa tips för att överleva veckan.

Vad gör du i Almedalen?

“Jag är ordförande i Funktionsrätt Sverige (tidigare Handikappförbunden). Vi är 41 medlemsorganisationer som har en paraplyorganisation för att driva gemensamma frågor. Som ordförande där har jag fullt upp med diskussioner och debatter om vård, personlig assistans och funktionshinderspolitik i övrigt, så jag har fullt schema.”

Hinner du mingla runt på stan? Går det att få tag i dig?

“Ja, det gör det. Jag har ett schema som är ganska tight men inte i närheten av vad jag hade som partiledare. Jag har tid för att boka in luncher och träffa folk. Jag tycker det är en väldigt trevlig vecka att vara här, jag gillar ju Almedalen och tycker att det ganska skönt att inte ha den där stenhårda pressen som man hade som partiledare.”

Var hittar man dig i Almedalen?

“Jag är oftast i tältet där Funktionsrätt Sverige finns, nere vid Hamnplan. Där har vi seminarier varje dag och våra olika medlemsförbund presenterar sig. När jag inte deltar i andras seminarier är jag där.”

Bortsett från det späckade schemat, saknar du att vara partiledare i Almedalen?

“Nej, det gör jag verkligen inte. Det är en otrolig upplevelse att ha fått vara partiledare under åtta år och få uppleva allt som jag fick uppleva, men jag skulle inte vilja komma tillbaka. Jag har gjort det och jag är glad för att det är gjort, och jag längtar inte tillbaka ett dugg.”

Vilka är dina bästa almedalstips?

“Drick inte. I varje fall inte så mycket. Det är alldeles för lättillgänglig alkohol överallt här, och om man inte ser upp kan man bli väldigt trött och man kan också få problem. Om man nu ska dricka ska man ta varannan vatten. Det tycker jag är det viktigaste. Mitt andra tips är att försöka komma i säng i någorlunda tid. Man behöver inte späka sig men går man och lägger sig vid 05-tiden och ska upp på ett seminarium klockan nio, då kanske man inte är i bästa form.”

Vill du hälsa något till  Makthavare.se:s läsare?

Se till att nazisterna aldrig kommer tillbaka hit igen. Almedalsveckan är för bra och för fint för att vi ska solka ner det med förintelseförnekare, antisemiter och nazister.