Sakine Madon: Det är öppet mål för Socialdemokraterna just nu

Det är inte många timmar kvar tills att finansminister Magdalena Andersson ska tala i Almedalsparken. Stefan Löfven meddelade tidigare i år att han inte kommer till Almedalen. Frågan är hur det kommer sig att Andersson talar i kväll och vad Socialdemokraternas närvaro i Almedalen betyder för dem som parti. För att besvara frågorna har Makthavare.se intervjuat Sakine Madon, politisk redaktör på Vestmanlands Läns Tidning.

Magdalena Andersson talar om en stund, istället för statsministern. Varför tror du att det är så?

”Dels har hon ju en väldigt tung post inom Socialdemokraterna. Det i sig är inte jättemärkligt. Vid tidigare riksdagsdebatter har Mikael Damberg fått hoppa in. Det är ganska naturligt att man tar någon som har en ministerpost.”

Madon fortsätter med att uttrycka att Löfven handlar populistiskt genom att inte komma till Almedalen.

”Det är ganska populistiskt att säga att man åker runt och träffar vanliga människor istället, men det är taktiskt ganska smart. Många LO-arbetare och arbetare har börjat sympatisera med Sverigedemokraterna, så jag tror att det är ganska smart av Stefan Löfven att försöka signalera någonting annat. Det är bra.”

Magdalena Andersson kommer att nämna extremisternas närvaro i Almedalen, tror Madon. Förutom det så tror Madon att Andersson kommer att hålla ett lite mer klassiskt socialdemokratiskt tal.

”Jag tror att hon kommer att prata om de klassiska höger-, vänsterfrågorna, de ekonomiska frågorna som skattesänkningar eller investeringar i välfärd.”

Varför tror du att hon kommer att göra det?

”Det är ju för att hon är finansminister, det är hennes planhalva. Hon kommer nog att sikta in sig på den typen av frågor, tror jag. Det vore konstigt annars.”

Vad tror du att Socialdemokraterna försöker åstadkomma med sin dag i Almedalen?

”De försöker verkligen hamra in det här budskapet om att de investerar i välfärden, medan Allianspartierna är splittrade, vet inte hur de ska hantera Sverigedemokraterna och att Socialdemokraterna själva är det ansvarstagande trygga partiet.

”Det är ju ganska öppet mål för Socialdemokraterna just nu. Jag tror inte att det kommer att komma några dramatiska utspel, de behöver inte det. S kan verkligen luta sig tillbaka.

Att Löfven inte ens dyker upp här i år är ju också en signal om att han inte känner sig tvungen. De är definitivt inte i något desperat läge, utan de kan verkligen andas ut och ladda inför nästa års valrörelse som kommer att bli den tuffa uppgiften.”

Madon tror dock att Socialdemokraterna riskerar att avskräcka de arbetare som har gått från Socialdemokraterna till Sverigedemokraterna, om de retoriskt börjar peka ut den köttätande, bilkörande vita mannen som Åsa Romson gjorde i sitt Almedalstal år 2014.

”Att skrida in för mycket på det här med att bovarna i samhället är vita män som kör bil och äter kött, medan kvinnorna är duktiga, pluggar, tänker på miljön och är goda medborgare. Den där beskrivningen av det hela tror jag sticker många SD-män i ögonen.”

Vad gäller framtiden så menar Madon att det finns möjligheter för hopp, om Socialdemokraterna stärker sin integrationspolitik.

Jag hoppas ju att Socialdemokraterna som är starka i förortsområden, det är ett viktigt parti i svensk politik, har väldigt stort inflytande och nu då, regeringsmakt. Jag tror att det är mycket bättre för Socialdemokraterna att låta mer som Morgan Johansson, Anders Ygeman, Nalin Pekgul, som för visso har lämnat politiken, men att man tar integrationsfrågor på allvar och då inte börjar prata om vita kränkta män. Jag tror att det slår tillbaka