Almedalsveteranen: Niklas Nordström

dMakthavare.se kommer under den här Almedalsveckan att publicera ett antal intervjuer med Almedalsveteraner. Vi kommer att prata om deras minnen, erfarenheter och tankar kring Almedalen som fenomen och ta er med på personliga resor med intressanta personer. Först ut är en intervju med årets politiker 2016, ingen mindre än Niklas Nordström. Niklas har en gedigen bakgrund från både näringslivet och politiken, med bland annat konsultuppdrag på Prime PR och närmaste ett förtroendeuppdrag som kommunalråd i Luleå.  

När var du i Almedalen förstå gången, i vilken kapacitet?

Första gången jag var i Almedalen var som SSU ordförande och har sedan dess varit där i olika roller, bl.a. som konsult för PR-byrån Prime och på senare år som kommunalråd i Luleå.

Starkaste minne från den gången?

Ett starkt minne jag har är att allt var i mycket mindre skala, det var väldigt enkelt. Ett fint minne jag tog med mig från den gången var på väg till en middag som socialdemokraterna hade anordnat, på vägen dit hade någon ställt ut en piano ut på en klippa och den dåvarande finansminister Erik Åsbrink kände för att spela ett tag, vilket var väldigt trevligt. Ett annat fint minne är från senare år när vi tog emot Jesse Jackson till almedalen och jag fick möjlighet att bidra till det arrangemanget.

Vad betyder Almedalen för svensk politik?

Almedalsveckan är den enskild största politiska arenan i Sverige där flera av samhällets aktörer kan mötas och föra dialog.Sverige är ett litet land så det är viktigt att vi tar vara på våra möjligheter. Med det sagt finns det en saker som kan behöva arbetas om. Ett exempel på det är längden på veckan, de partierna som får dagar längre in i veckan har svårare att dra folk då det är färre aktiviteter. En lösning kan vara att köra två partiledartal per dag.

Har Almedalen förändrats på något sätt under åren du har varit här. Om ja, på vilket sätt?

Almedalsveckan har verkligen vuxit och utvecklats sedan det startades, jag tycker i grunden att det är positivt och tillhör inte gruppen som nostalgiskt drömmer tillbaka till det som varit, det är inte så jag är som person och anser inte att det är rätt i sak heller. Däremot har jag en del synpunkter kring längden på veckan, kostnader för att delta och vara på plats kan behöva diskuteras med bl.a. region Gotland och lokala näringslivet.

Har Almedalen påverkat din karriär på något sätt?

Det har definitivt hjälp mig göra ett bra jobb, bl.a. i mitt arbete som konsult på Prime och nu i mitt arbete som kommunalråd, där jag bl.a. genom mötet med bygg och fastighetsbranschen, i Almedalen har vi lyckats få upp deras ögon för det potential som finns i Luleå. Ett annat var att kunna få sänkt elskatt

Har du några tips för en Almedals-rookie?

Jag tycker att det är viktigt att vara ödmjuk inför att man inte kan greppa allt och bör sikta på att följa några intresseområden man har och välj några aktiviteter att delta i och träffa så mycket folk som möjligt. Ett mingeltips är att vara lika intresserad i det folk har att berätta som kring det du själv vill berätta. Fokusera inte allt för mycket på att sända ditt budskap, utan var öppen för att lyssna på vad andra har att säga.

Och sist men inte minst, vad är det mest pinsamma du gjort i  Almedalen?

Ingenting som kan vara av intresse för era läsare.