Kulturen som vaccin mot nazismen

Riksteatern har nu kastat sig in i debatten mot nazism och för konst och demokrati, genom en video som har fått mycket spridning på sociala medier, där de iscensätter hur Almedalens arrangörer fattat beslut om vilka som får delta och vilka namn veckans arrangemang får ha. Makthavare.se har träffat riksteaterns kommunikationschef, Kristina Stutterheim, för att prata om vad de menar om Almedalen, kulturpolitik och nazismens närvaro.

För ett tag sedan fick Riksteatern ofrivilligt omdöpt sitt arrangemang ”Grab Art by the Pussy” till ”Framtidens kulturpolitik” när de ansökte om en plats i Almedalsprogrammet. Samtidigt har det varit stora diskussioner över att den nationalsocialistiska organisationen Nordiska Motståndsrörelsen tillåts närvara i Almedalen.

Hur fick ni idén till att göra filmen?

”Det var ju två parallella processer, det här med NMR, som vi engagerade oss i och skrev en debattartikel kring också. Och vår ansökan om vårt seminarium, som då inte blev kallat det som vi ville. Vi satt och hade ett möte i ett av våra små och tråkiga konferensrum, och jag såg framför mig: hur har de här mötena gått till på Gotland?”

Riksteatern hade bestämt sig för ha provocerande arrangemangsnamn, med en förhoppning om att få igång kulturpolitisk debatt. När arrangörerna för Almedalen hade fått tag i Riksteaterns ansökan, med namnet ”Grab Art by the Pussy”, så höll arrangörerna extramöten som ledde till att de döpte om arrangemanget.

”Vi skrev in våra programpunkter och så stod det plötsligt ”Framtidens kulturpolitik” istället för ”Grab Art by the Pussy”, så då ringde vi och fick höra att det inte gick. De sade att de skulle hålla möte om det. Så bilden vi fick var att NMR gick rätt igenom men till vårt seminarium så håller man extramöten. Så vi föreställde oss dessa möten och då tänkte vi över hur vi kan nyttja all kompetens vi har hos oss.”

Vad tänker ni då över att ni inte får döpa ert arrangemang som ni vill men att nazister får lov att närvara i Almedalen?

”Det är ju helt galet. Det är den absurditeten, alltså inte bara hur de olika besluten har tagits, men det var det här att nazisterna får plats i Almedalen men att det inte är okej med ett ord. Det är självklart att det viktiga inte är vårt seminarienamn, det viktiga är att nazisterna är här, det är ju den stora frågan.”

Riksteatern har skrivit debattartiklar riktade till partier och politiker, refererat till FN-konventioner och hur andra länder hanterat nazistisk organisering och varit kritiska gentemot tanken att man ska ha samtal och dialog med nazister.

”Det här är ju några som vill krossa demokrati och yttrandefrihet. Jag tror att vi behöver nya diskussioner om vad demokrati och yttrandefrihet är, på vems bekostnad? Gäller det alla plattformar alltid? Vi vet att många har avstått att komma hit, både enskilda personer men även organisationer. Och då är det ju något som verkligen har gått snett.”,

säger Stutterheim.

Ni som kulturpolitisk aktör, vad tänker du att ni kan bidra med i Almedalen?

”Vi pratar och vill prata om kultur som ett utav de grundläggande byggena i samhället. Vi pratar vård och skola, allt det här som är grundläggande, och fri kultur och konst är precis samma sak. Det är en del av att bygga demokrati, det är bildning. Så vi har sagt att det vi gör på plats är vad vi tycker är ett vaccin mot det som NMR står för.”

Trackbacks

  1. [...] Läs mer: Twitterlista: Pridespecial Kulturen som vaccin mot nazismen [...]