Inget mingel för Ratio – Almedalen är för dyrt

Förra året toppade Forskningsinstitutet Ratios mingel mingellistan inför Almedalen. Minglet hamnade som sjua på listan, med förhoppningar om bättre mingelmat än året innan och möten med Almedalens liberala toppelit. Kanske var det någon som såg att de saknades i årets mingellista. Det är eftersom att Ratio inte har något stort mingel i år. De menar att Almedalen är under förändring att det kostar alldeles för mycket med mingelarrangemang, och vill titta på framtida och nya sätt för människor att mötas på.

Makthavare.se har intervjuat Ann Hallsenius, rutinerad Almedalsbesökare och kommunikationschef på Ratio.

Hur kommer det sig att Ratio inte har sitt mingel i år?

”Kostnaderna stiger och jag tror att det är många av dem som är i Almedalen som har dragit ner på sina aktiviteter, för att det handlar om stora belopp. Och vi är ju en ideell förening som ägnar oss åt forskning.”

Ratio finansieras av offentliga och privata aktörer och menar att det är problematiskt med stigande kostnader för andra ideella aktörer.

”Stigande kostnader är ett problem för alla dem som är offentligt finansierade eller har projektfinansiering eftersom det handlar om andras pengar och vi har ett ansvar att vara försiktiga med dem. Det kan handla om ideella föreningar… Även boendepriserna går upp!

Man förändrar vad man gör i Almedalen, men förhoppningsvis försvinner inte folk. Man kanske är där i lite kortare tid, men det kanske också kan vara rimligt att man inte är där hela veckan.”

Hallsenius är funderar en del vilka som kommer till Almedalen eller hellre stannar hemma i år.

”Nu säger exempelvis Löfven att han inte kommer, vad innebär det? Vilka kommer då? Jag tror ju fortfarande på att möten omkring frågor som har med samhälle och politik att göra – det kan aldrig vara dåligt. Eller, det ska man inte säga, det kan sannolikt inte vara dåligt.” Hallsenius skrattar.

Trots att priserna ökar för att arrangera evenemang i Almedalen, så tror Hallsenius inte att Almedalen är på väg ut.

”Jag minns i 2009, och det var över 600 evenemang och vi sade att Almedalen är maxat, och att det aldrig kommer att bli större. Jag har inte ens kollat i år, eftersom att jag vet att det är så galet många arrangemang nu. Tiden förändras och det tycker jag är bra.”

Hallsenius tror att ungdomarna förändrar Almedalen nu och i framtiden.

”Något som är roligt, som inte var då, när jag var där de första gångerna omkring för tio år sedan är att nu är det mycket mer ungdomar som är där. De har nya sätt att jobba med politik och samhällsfrågor.”