De väljer bort Prideparaden

Under lördagen sker Stockholm Prides högpunkt, nämligen Prideparaden. 200 organisationer väljer att genom sitt deltagande manifestera för allas lika värde. Vi har kartlagt partiernas medverkan.

Vänsterpartiet finns både närvarande i Pride Park och i Paraden. De motiverar detta med att ”alla människor ska ha samma rättigheter oavsett sexuell läggning eller könsidentitet. Det är oacceptabelt att många människor idag utsätts för hot eller våld enbart för att de lever med någon av samma kön eller har ett normbrytande könsuttryck. Vänsterpartiet deltar i Pride för att markera stöd för alla människors lika rättigheter och för att motverka de mörkerkrafter som använder hot och våld mot hbtq-personer.”

Även Miljöpartiet deltar fullt under Prideveckan. Detta för att ”vi vill riva ner de normer som begränsar och förtrycker människor och stoppa diskrimineringen av homo-, bi-, trans- och queerpersoner.” När Makthavare.se pratar med dem tillägger de även att kommer ha paradens härligaste dansgolv, vilket återstår att kontrollera sanningshalten i.

Socialdemokraterna är vill ”stå upp för alla människors lika värde och tydliggöra att det fortfarande finns mycket att göra innan målet om jämlikhet är nått”. Liksom regeringskollegorna lovar de att de kommer ha det bästa dansgolvet.

Moderaterna vill betona att ”paraden är en påminnelse om både de framsteg som skett men också om att mycket återstår att göra. Det öppna och toleranta samhället måste försvaras. Varje dag.”

Centerpartiet menar att Pride är ett bra tillfälle att stå upp för alla människors lika rätt och att vi alla måste stå upp för rätten att vara sig själva. ”Att leva som HBTQ-person i många delar av världen är idag omöjligt. Många tvingas använda garderoben som tillflyktsort om de inte vill tillbringa sina dagar i fängelset eller kanske plikta med livet, det är helt oacceptabelt. Här i Sverige vet vi att unga HBTQ-personer mår psykiskt sämre än sina heterosexuella jämnåriga, det är ett misslyckande från samhället.”

Vilka deltar då inte i paraden? Kristdemokraterna och Sverigedemokraterna gör det inte, varav den första dock finns representerade under i Pride Park. När vi talar med Kristdemokraternas pressekreterare Fredrik Hardt menar han att de visst har flera kristdemokrater som går i tåget, men någon officiell plats har de inte bokat. De siktar dock på att ha det nästa år. En anonym medlem i Kristdemokraterna menar dock att hen tror att det är osannolikt att Kristdemokraterna någon gång kommer delta på en sådan publik plats som i Prideparaden, men att Stockholms lokalavdelning arbetar hårt för en förändring.

Sverigedemokraterna medverkar inte på något sätt under Stockholm Pride. Enligt deras pressekreterare har de inte fått någon inbjudan och därmed valt att inte delta.

Folkpartiet har valt att återkomma med en kommentar.

Uppdatering:

Birgitta Ohlsson (FP) motiverar Folkpartiets val.

”Idag är det Prideparad i Stockholm. En årlig tradition för mig sedan slutet av 1990-talet. En regnbågsmarsch för att hylla kärleken, hedra de mänskliga rättigheterna och helt enkelt fira att vårt Sverige är ett av världens mest liberala länder.”