Makthavares julkalender: lucka 20

– Det har blivit väldigt tydligt att ladan är helt tom. Det är inget dukat bord vi kommer till det är helt avskrapat. Frågan är om ens bordet står kvar.

Det var ord och inga visor när vår nya finansminister, Magdalena Andersson, uttalade sig om det finanspolitiska arvet från alliansregeringen. Just uttrycket ”tomma lador” är nog det vi tydligast minns. Andersson använde metaforen flitigt och frekvent i nästintill samtliga uttalanden om det finanspolitiska läget.

Detta fick både alliansen och finanspolitiska rådet att reagera starkt. Moderaten Jonas Jacobsson Gjörtlers var inte sen med att KU-anmäla Andersson med motiveringen att hon ”gått så långt i svartmålningen av svensk ekonomi att hon faktiskt bryter mot grundlagens krav på opartiskhet och saklighet”.

Även finanspolitiska rådets ordförande John Hassler ville replikera Andersson och kallade in till presskonferens. Hassler menar det var en kraftig överdrift att ladorna står tomma men att flödet ut ur ladorna kanske varit aningen för stort det senaste året.

Oavsett om vi tycker att det var en grundlagsstridande svartmålning, ett felaktigt påstående eller en rolig metafor tror jag att många av oss kommer att minnas tjatet om huruvida ladorna är tomma eller inte.