Makthavares julkalender: lucka 15

2014 har varit ett händelserikt politiskt år. Varje dag i december resumerar Makthavare året med att öppna en ny lucka till någon av supervalårets viktigaste, roligaste, knäppaste eller mest betydelsefulla händelser.

En av årets mest infekterade strider var striden om RUT-avdraget. Debatten nådde sitt kulmen den tionde augusti då SVT arrangerade sin direktsända jobbdebatt. När RUT’s vara eller icke vara fördes upp på dagordningen stod vänsterpartiets Ali Esbati ensam som enda röst emot. När han tilldelats ordet höll han ett nästan rekordlångt anförande om sin ståndpunkt och i förbifarten kallade han (avsiktligt eller oavsiktligt?) RUT-arbetare för ”tjänstefolk”.

Detta fick centerpartiets Martin Ådahl att tända till ordentligt. När han, efter några minuters polsk riksdag, äntligen fick replikera Esbati halvskrek han ”TA TILLBAKA DET DÄR!”.

Denna strof blev inte bara en flitigt använd hashtag utan även en hemsida med namninsamling. Insamlingens syfte var (och är än idag) att Ali Esbati tar tillbaka uttalandet. Hittills har inga uppgifter som tyder på att Ali Esbati ska ha tagit tillbaka uttalandet hittats.