Makthavares julkalender: lucka 9

Det har alltså blivit dags för lucka nummer nio och vi är nu i maj månad. Denna månads stora höjdpunkt var givetvis valet till Europaparlamentet. Det ägde, som bekant, rum den 25:e maj men föregicks av en valrörelse där frågor om nations- och unionsgränser inte sällan stod i centrum.

Någon som gärna ville debatterade dessa frågor var Sverigedemokraternas förstanamn Kristina Winberg. Den 16:e maj debatterade hon tillsammans med Soraya Post (F!) och Jörgen Appelgren (Junilistan) i SVT’s morgonsoffa. När Winberg fick frågan om SD vill höja EU’s importtullar blev det dock lite rörigt vad hon och hennes parti egentligen tycker. På SD’s hemsida stod det klart och tydligt att man vill höja importtarifferna men enligt Winberg var det endast ett räkneexempel. Detta följdes av att Winberg försökte undvika att svara ja eller nej på frågan genom att, cirka tio gånger, förtydliga att det som stod på deras hemsida var ett RÄKNEEXEMPEL. Programledaren var  ihärdig och gav sig emellertid inte utan ett rakt svar. Det hela mynnade ut i att Winberg  gav upp och sa att SD inte vill höja tarifferna. Märkligt med tanke på att det motsatta stod att läsa på hemsidan.