En fråga om nolltollerans och tillväxt inom SD

Foto: Wikimedia commons

Foto: Wikimedia commons

Tidigare i veckan avslöjade Expressen att Sverigedemokraternas toppkandidat i Stockholm, Christoffer Dulny, kan räknas in i skaran av SD-politiker som givit uttryck för rasism och invandrarhat på publika forum på internet. Under veckan har skaran utökats ytterligare när Expressen återigen är i farten. Denna gång rör det sig om fyra SD-politiker som genom anonyma kommentarer och inlägg ska ha kallat invandrare och asylsökande för ”parasiter”, ”ohyra” och ”otacksamma kräk”.

En av kandidaterna som detta gäller är Ulla-Britt Wennell, 72, som kandiderar för SD i Vallentuna Kommun. På sajten Avpixlat har hon bland annat skrivit ”Tänk om Europas regeringar kunde enas om, att varje terrordåd i Europa straffas med att för varje dödad västerlänning utvisas 1000 muslimer! Kanske skulle förstörelselustan svalkas något !” och ”Om negroida personer deppar ihop får de väl flytta härifrån”.
När Ulla får frågan om dessa kommentarer kan påverka hennes kandidatur i stundande val och existens inom partiet menar hon att det skulle vara ”larvigt” att det hon skrivit skulle påverka partiets förtroende för henne.

SD:s toppnamn i Solna, Nils Jungenäs, är också en av de senast avslöjade i sammanhanget. Han ska ha påstått att ”muslimernas handikap sitter ju trotts allt i huvudet”. Detta är ingenting han vill kommentera när Expressen bad om att få göra en intervju.

Utöver dessa hör även Sture Johannesson från Gislaved och Björn Löfvenius till de senast avslöjade.

Den nolltollerans som Jimmie Åkesson och partiledningen varit tydlig med sätts nu återigen på prov. Åkessons pressekreterare Linus Bylund är tydlig med att de senaste avslöjandena inte är något undantag. ”Använder man sig av sådana kommentarer i vårt parti är man inte välkommen” säger han. Partiet förväntar sig nu att personerna i fråga kommer att avsäga sig sina kandidaturer.

En fråga som i allra högsta grad väcks är hur tillväxten ser ut inom Sverigedemokraterna. Finns det fullgoda ersättare som kan täcka upp de tomrum på valsedlarna som avhoppen och uteslutningarna resulterar i? I synnerhet om det fortsätter i samma takt.