Avgör valet i ditt vardagsrum

Igår kvälls sågs delar av Makthavares redaktion med vänner på Café 60 i Stockholm för att exklusivt premiärspela Valspelet. I valspelet ska varje spelare försöka leda ett svenskt riksdagsparti till regeringsmakten. Spelet vinnare blir den som erhåller den tyngsta positionen i den regering som bildas.

Spelplanen i Valspelet

Spelplanen i Valspelet

Valspelet är ett ovanligt komplext brädspel, jämfört med klassiker som Monopol eller Bondespelet. Spelets skapare, Harald Enoksson, har lyckats inkorporera imponerande många element från den verkliga politiken i spelet. Grunden i spelet är partiernas olika respektive ståndpunkt på åtta olika åsiktsdimensioner, bland andra Europa vs självständighet, välfärd vs arbete och familj vs jämställdhet. Det är partiernas positioner på dessa skalor som avgör vilket parti väljarna lägger sina röster på.

Det räcker emellertid inte att inta positioner som gör att man står nära många väljare. Därtill spelar tajming en stor roll. Om en spelare positionerat sig för att vinna storstadsväljare på sju av de åtta dimensionerna, men det är politik hemmahörande i den åttonde dimensionen som står på agendan just när en grupp storstadsväljare bestämmer sig så kan partiet med rätt åsikter i sju av åtta frågor gå miste om de väljarna helt och hållet.

Inte helt olikt den verkliga politiken gäller det dessutom inte bara att vinna röster, utan också att bygga relationer med andra partier. Spelarna måste därför konstant göra avvägningar mellan bättre chanser att vinna röster själva, och bättre relationer och därmed större chans att få vara med och bilda regering. Även småsaker såsom olika väljargruppers benägenhet att gå och rösta, eller huruvida en relation mellan två partier går över blockgränsen eller ej, har sin roll i spelet.

Valspelets stora charm är de många spelmoment som så väl känns igen från den riktiga politiken, och som gör att spelet riktigt osar politiskt nörderi. Ett parti Valspelet är lilla julafton för alla oss med en liten spinndoktor i bakhuvudet. Spelets stora svaghet är dessvärre samma sak. Just på grund av spelets komplexitet och nördighet är det nog svårt att sälja in i kompisgänget du brukar ha spelkvällar med, om inte allihop råkar arbeta som politiskt sakkunniga, lobbyister och pressekreterare i riksdagen förstås.

Vi på Makthavare, som ju är politiska nördar, tyckte hur som helst att Valspelet var en utomordentligt trevlig upplevelse, och rekommenderar det varmt. Det är perfekt som uppvärmning för partikansliets after work eller som tidsfördriv på ungdomsförbundskongressens nattpass (för icke-ombud såklart!).

Vårt spel igår kväll slutade med en borgerlig majoritetsregering bestående av Folkpartiet, Moderaterna och Kristdemokraterna, där Moderaterna blev regeringens tungviktare. Nedan den lycklige vinnaren ”moderaten” Sinan Akdag, som fick världens första exemplar av Valspelet med sig hem som trofé.

Sinan Akdag med kvällens vinst

Sinan Akdag med kvällens vinst