Fi blir flest i Prideparaden

Foto: Stockholm Pride

Foto: Stockholm Pride

På lördag avslutas Stockholm Pride traditionsenligt med parad genom Stockholm. Makthavare har gått igenom partiernas evenemang för att se hur stort engagemanget för prideparaden är i de olika partierna. Vi har tittat på de åtta riksdagspartierna, minus Sverigedemokraterna, vilka som bekant inte får vara med, samt Piratpartiet och Feministiskt initiativ.

Av partiernas officiella Facebookevenemang att döma kommer Feministiskt initiativs bli överlägset största parti i lördagens parad, med hela 369 personer som i skrivande stund angett att de kommer gå med Fi i paraden. Näst flest, med bara drygt hälften så många deltagare som Fi, verkar Socialdemokraterna bli med 197 deltagare, tätt följda av Folkpartiet med 193 deltagare.

Piratpartiet, som i måndags korades som Sveriges bästa parti på HBT-politik av RFSL, verkar överraskande bli det klart minsta partiet i paraden. Endast sex personer har angett att de kommer gå med partiet i paraden. Kristdemokraternas riksorganisation har valt att inte delta i paraden, Kristdemokraterna i Stockholms stad och län kommer emellertid gå i paraden. Hur många som kommer gå med dem i paraden är emellertid oklart då vi inte kunnat hitta något officiellt evenemang för deras medverkan.

Så många partister går i prideparaden (kommer kanske i parentes):

Feministiskt initiativ: 369 (57)

Socialdemokraterna: 197 (15)

Folkpartiet: 193 (70)

Moderaterna: 187 (41)

Miljöpartiet: 148 (41)

Vänsterpartiet: 113 (43)

Centerpartiet: 43 (18)

Piratpartiet: 6 (12)

Kristdemokraterna: oklart