Vad vill Pride med Pride?

Vid lunchtid idag anordnade RFSL panelsamtalet Vad vill vi med Pride?. I panelen deltog Ulrika Westerlund, ordförande RFSL och tidigare ordförande för Stockholm Pride, Stockholm Prides nuvarande ordförande Sandra Ehne, och Mats Nordström, också han tidigare ordförande för Stockholm Pride samt lokalpolitiker i Täby. Samtalet modererades av Helena Westin, ledamot av RFSL:s förbundsstyrelse och vice ordförande för EuroPride när Stockholm var värdstad för evenemanget 1998.

Samtalet började som en promenad längs memory lane under vilken Prides utveckling från en liten och kontroversiell tillställning till ett av Sveriges största evenemang alla kategorier avhandlades. Bland annat berördes de konflikter som fanns, och fortfarande finns, inom HBTQ-communityt och de utmaningar detta inneburit för Stockholm Pride genom åren. Westin, som var med och arrangerade det allra första Stockholm Pride 1998, berättade att hennes ambition då var att samla hela communityt under ett tak. Som ett exempel på de slitningar som fanns mellan olika delar av communityt berättade Westin att de 1998 antog ”Le, se varandra i ögonen och säg aldrig nej” som sin slogan.

Just inkludering av olika delar av HBTQ-communityt, och att alla ska känna sig välkomna på Stockholm Pride, betonades av samtliga på scenen som något som både varit, är och kommer att förbli en hörnsten för Stockholm Pride. På frågan vad de respektive paneldeltagarna vill se Stockholm Pride utvecklas till i framtiden var samtliga överens om att ännu större inkludering var prio nummer ett. Både Westerlund, Ehne och Nordström framhöll att ännu fler, som idag känner att de inte kan delta i Stockholm Pride, ska kunna känna att Stockholm Pride är något för dem och värt att delta i.

Westin avslöjade allra sist på seminariet att hennes stora dröm för Stockholm Pride var ett Sverige Pride, där alla svenska städer firar Pride under ett par dagar. Som respons till detta utbrast Nordström, väl bekant med vilket arbete som ligger bakom bara Stockholm Pride:
- då får du ordna det!