Hägglund vill inte komma, Åkesson får inte komma och Reinfeldt vill inte svara

Under ett supervalår som detta och med det oerhörda mediala fokus som finns på politikernas göranden och låtanden är frågan vi stället oss naturligtvis: vilka kommer till Pride?

Två av nio partiledare kommer inte dyka upp i årets upplaga av Prideparaden, det gäller Jimmie Åkesson (SD) och Göran Hägglund (KD). Varken Sverigedemokraterna eller Kristdemokraterna har någonsin haft sina partiledare i Prideparaden vilket alla övriga partier har haft. För Kristdemokraternas del har det varit ett aktivt val. Sverigedemokraterna har valt att inte ansöka om vare sig sektion i paraden eller tält i Pridepark.

Sandra Ehne, ordförande för Stockholm Pride, har sagt till Aftonbladet att Sverigedemokraterna inte skulle vara välkomna att delta i festivalen även om de ville. Ehne menar att partiets värderingar inte hör hemma på Pride.

Kristdemokraternas Göran Hägglund kommer alltså inte heller att gå i paraden, däremot deltar han i partiledardebatten. I Prideparaden representeras partiet av Erik Slottner, partiets vice gruppledare i Stockholms kommunfullmäktige.

Statsminister Fredrik Reinfeldt vill inte svara på om han kommer dyka upp på Pride men partiets presstjänst har aviserat att ett antal ministrar kommer att finnas på plats i paraden på lördag.

Deltar:

Jan Björklund (FP)

Åsa Romson och Gustav Fridolin (MP)

Stefan Löfven (S)

Annie Lööf (C)

Jonas Sjöstedt (V)

Deltar inte: 

Göran Hägglund (KD)

Inte bjuden:

Jimmie Åkesson (SD)

Inte svarat: 

Fredrik Reinfeldt (M)