Junilistan ger oss den konstigaste affischen någonsin

Det har, med visst fog, påpekats att jag utelämnat ett parti  i min ranking av EU-valets kampanjaffischer. Partiet är självfallet Junilistan och för att rätta till detta misstag följer här en mer uttömmande analys av Junilistans affisch.

Titta på den en stund. Bara ta in.

Junilistan_valaffisch

Det första du slås, ja nästan knockas, av är antagligen hur otroligt mycket detaljer de lyckats klämma in i en enda affisch. Färgen är skrikig, typsnitten krockar och den skock kandidater som presenteras skuffas nästan helt ur fokus av den enorma jordglobs-spargrisen som dominerar bilden.

Men om vi ska titta lite närmare på någon av detaljerna, så finner jag detta mest intressant:

junilistan_valaffisch_zoom

Vad vi ser är alltså drottning Elisabeth som äter euro-mynt. Mycket är självklart konstigt med detta, men en sak är ju naturligtvis att Storbritannien inte har euro som valuta. En annan är att hon är avbildad som kanadensarna i South Park.

Det märkligaste är dock att mynten tycks gå mellan hennes mun och myntspringan i jordglobs-spargrisen. Eftersom pengar aldrig kan komma UPP ur springan är alltså min initiala analys, att Elizabeth äter mynt, helt inkorrekt. Drottningen kräks euros. In i jorden.

För övrigt är liknelsen med jorden som en spargris väldigt haltande. Jag antar att det är tänkt som en kommentar om att EU kostar mycket pengar, men spargrisen är knappast en symbol för slösande utan helt tvärtom. Förvirringen är nu i det närmaste helt total.

Jag förstår att Junilistan inte har ens i närheten av en smula av den budget som de andra partierna har. Det är dock ingen bra prioritering att välja den absolut billigaste grafiske designern, och dessutom ge denne ett otroligt svagt koncept att arbeta med.

Det mest märkliga med allt detta är, trots en kaskadspyende drottning, ändå Junilistans val av slogan: Välj ett mindre konstigt EU! Antingen är detta skrivet med så avgrundsdjup ironi att jag min arma människa inte kan greppa det, eller så är detta val det minst insiktsfulla jag någonsin läst.

Visst, det finns säkert personer som brinner för att saker inte ska vara konstiga. Frågan är bara om de verkligen vill rösta på partiet med den konstigaste kampanjaffischen någonsin. Jag är tveksam.