Magdalena Andersson utmanar Borg om tronen

Det krävs en ganska speciell typ av människa för att bli riktigt upphetsad över att Socialdemokraterna idag presenterade sin skuggbudget, men Magdalena Andersson, socialdemokraternas ekonomiskpolitiska talesperson, gör sitt bästa för att detta ska bli en så intressant stund som möjligt.

Magdalena00

Foto: Socialdemokraterna

Som väntat handlade mycket om jobb och skola, och det är inga särskilda överraskningar som presenteras. Det är tydligt att Reinfeldts och Borgs mantra om att allt ska finansieras ”krona för krona” slagit igenom, för Andersson hinner knappt andas innan hon efter att hon presenterat ett förslag säger hur förslaget i fråga ska finansieras. Samtidigt kallas moderaternas politik för ”ofinansierade skattesänkningar”.

Andersson gick hårt åt regeringen i allmänhet och Anders Borg i synnerhet och den starkaste kängan är när hon attackerar det som varit alliansens trumfkort, nämligen regeringsfrågan. Andersson hävdade bestämt att S, tvärtemot vad som påståtts, varit mycket tydliga i frågan, och att de går till val som eget parti. På detta sätt bottenskjuts på ett ganska elegant sätt den vanliga frågan om med vilka socialdemokraterna eventuellt ska regera. Att fortsätta att ställa denna fråga om och om igen, särskilt nu när Andersson konstaterat att i rådande opinionsläge har Alliansen tillsammans färre riksdagsmandat är socialdemokraterna ensamt, kan verka i bästa fall oinspirerat och i värsta fall lite korkat. Om Anderssons begrepp ”minoritetsalliansen” får fäste kan högerblocket stå inför stora problem.

Det uppskruvade tonläget beror naturligtvis på att supervalåret nu verkligen börjar hetta till, men det tyder även på att ett skifte i Anders Borgs ställning kan börja anas. Han har länge varit så mycket en superstar som en finansminister någonsin kan hoppas att bli, och därför varit relativt immun mot allt för starka attacker. När Andersson nu på i stort sett alla punkter kallar Borgs politik för ett misslyckande bryter hon mot detta, och utmanar därmed om tronen som den med störst ekonomi-credd i svensk politik. Att hon kan göra detta beror dels på att arbetslösheten inte tycks sänkas i den utlovade takten samt att överskottsmålen, som hon lite spydigt visade, skjutits på framtiden och dels på att Borg har haft uppenbart svårt att möta henne i de debatter de haft.

Det är inget nyskapande och revolutionerande budgetförslag som presenteras idag, men det som däremot på allvar presenteras är Magdalena Andersson. Med opinionsläget i ryggen är hennes förslag det som verkar ha störst chans att bli verklighet, vilket ger det hon säger en större tyngd än en socialdemokrat i hennes position haft på åtta år.

Moderaterna och deras allians-kollegor kommer naturligtvis att bemöta budgeten och svara på kritiken, men frågan är om Anders Borg helt kan rädda sin image. Andersson har slagit in sprickor i fasaden, och kanske går dessa inte att laga.