Det går bra nu – rödgröna räds Fi:s framgångar

Det har gått bra för Feministiskt Initiativ på sistone. Så pass bra att de nu börjat aktivt motarbetas av somliga på den rödgröna sidan i politiken, då de uppfattas som ett hot mot ett eventuellt regeringsskifte i höst.

Fi har haft uppenbar medvind de senaste månaderna. De senaste sex månaderna har partiets medlemsantal vuxit från knappt 2 000 till drygt 9 000, och i Yougovs senaste väljarbarometer tidigare i veckan fick partiet närmare två procent av rösterna. Också i sociala medier märks ett växande intresse för partiet. I skrivande stund har partiet fler Twitterföljare än fyra av de åtta riksdagspartierna, och på Facebook gillas endast Socialdemokraterna av fler personer. Därtill aviserades i mars att Fi i slutet av april släpper en valskiva på vilken flera kända svenska artister, bland andra Robyn och Marit Bergman, medverkar, liksom att partiet rekryterat ett 12 personer starkt kommunikationsteam.

Somliga på den rödgröna kanten i svensk politik börjar nu frukta att priset för Fi:s framgångar kan vara ett uteblivet regeringsskifte i höst. Det började med att Göran Greider i en ledare i ETC i förra veckan skrev att även idealistiska vänsterpersoner bör tänka taktiskt och strategiskt. Fi är ett bra parti, men deras väljare kommer från S, MP och V och och kommer de inte in i riksdagen kan resultatet bli ytterligare fyra år av alliansregering, menade Greider och uppmanade sina läsare att inte rösta på Fi.

Daniel Suhonen, chef för tankesmedjan Katalys, framförde samma tes som Greider i P1 morgon igår, och hävdade att en röst på Fi mycket sannolikt kan vara ”en röst i toaletten.” Fi:s talesperson Gudrun Schyman som debatterade mot Suhonen, menade att det var ”förakt för demokratin” att uppmana människor att rösta mot sin övertygelse.

Under gårdagen presenterade dessutom Miljöpartiet genom Per Bolund sin vårbudgetmotion på  SvD Brännpunkt under rubriken ”Därför lägger vi en feministisk budget”.

Den här diskussionen är inte ny i svensk politik. På 70- och 80-talen riktades samma kampanj som Greider och Suhonen nu för mot Fi av de borgerliga partierna mot Kristen Demokratisk Samling, som befarades ”stjäla” borgerliga väljare. Diskussionen är sannolikt inte på långa vägar över heller för denna gång. I takt med att valrörelsen närmar sig kommer den nog snarast intensifieras, i synnerhet om det går bra för Fi i EP-valet och de fortsätter öka i opinionsmätningarna inför riksdagsvalet.