Filmtoppen: Mycket väl godkänt, centerpartiet

Tydlig dramaturgi, snygga bildval och repliker som levereras rätt. Centerpartiet får högst betyg hittills när Onyanserat och Makthavare.se recenserar valfilmer.

Titel: Framtidsdrömmar

Regi: Att få amatörskådespelare att säga sina repliker trovärdigt är ibland omöjligt. Att få barn att agera trovärdigt framför kameran är en riktig utmaning. Lägg till att det ska sägas repliker som inte många använder i det vardagliga språket och det hela ska levereras med humoristisk tajming. Det är ett svårt jobb. Regissören till Framtidsdrömmar binder ihop dessa element riktigt bra och levererar en film med trovärdigt skådespeleri och en humor som funkar. Mycket väl godkänt.

Manus: Idén är lika enkel som bra och de 36 sekunderna utnyttjas till max. En tydlig dramaturgi där vi får följa med från födseln till crescendot när arbetslivet ska börja. Replikerna ligger perfekt i de olika stadierna. Ett bra manus helt enkelt.

Tekniskt genomförande: Snygga bildval och en ljussättning som förstärker det ironiska meddelandet i replikerna. Musiken smyger sakta fram genom filmen för att likt en Hollywoodfilm explodera på slutet och klippen håller ihop hela filmen i en lagom takt.

Originalitet: Att smutskasta andra partier istället för att prata om sin egen politik är väl det minst originella ett parti kan syssla med. Centerpartiets film måste ändå ses som hyfsat originell då den frångår mallen ”informationsfilm” och faktiskt satsar på att vara något som kan stå för sig själv. Humor är inte heller något som politiska reklamfilmer brukar vara överfulla med, så ett extra plus i originalitets-kanten för det med.

Slutsats: Rent filmiskt en riktigt bra valfilm med ett extra plus i kanten för att Framtidsdrömmar vågar vara ironisk och rolig. Lite tråkigt att centerpartiet inte tydligare lyfter fram vad de själva står för istället för att kasta skit på andra, men man kan inte få allt. Bruckheimer skulle vara väldigt nöjd med den dramaturgiska stegringen och Hollywoodslutet och Roy skulle nog sitta och småfnittra åt det ironiska genomförandet.

Jerry: 4

Roy: 3.5

Onyanserat: 4

Makthavare.se:s analys

Centerpartiet är, den ironiska vinkeln i filmen till trots, antagligen tydligast av alla riksdagspartier i sin valfilm. Det råder liksom ingen tvekan om budskapet: jobb är bättre än åtgärder. I slutet hörs förvisso [[Maud Olofsson]] säga att det är upp till oss väljare att bestämma hur vi vill ha det, men vad hon och centerpartiet tycker framgår klart.

Och i en valrörelse där snart sagt alla partier tycks sträva mot mitten och ha intill förväxling lika plattityder på affischer, i annonser och annat material, så är det förstås befriande välkommet med tydlighet och klara besked. I synnerhet i jobbfrågan. För vilka vill inte ha ”riktiga jobb”?

Om dessa jobb sedan ska komma just i ”nya företag”, vilket förespråkas i c-filmen – ja, där kan förstås uppfattningarna skilja sig åt hos väljarna. Vissa kanske är fullt nöjda med de företag där de redan jobbar, andra föredrar kommun, landsting eller staten som arbetsgivare. Vi får väl anta att centerpartiet menar att dessa jobb också är okej.

Kommentera