Hur nätverkar man i Almedalen utan att vara på plats?

Under Coronapandemin har hela samhället påverkats, inte minst alla sociala sammanhang, möten, uteställen, demonstrationer och folksamlingar. En plats som förenar alla dessa faktorer är Almedalsveckan i Visby. Almedalsveckan är en politisk institution i Sverige och är nu inne på sitt 53:e år. Men i år blir det annorlunda. Även om Folkhälsomyndighetens rekommendationer och regeringens restriktioner har börjat lätta något så kommer årets Almedalsvecka att bli mer av en digital happening.

Vad är det då som gäller? Jo, det kommer att hållas över 700 seminarier under en 4-dagarsperiod. Varje dag innehåller två talare, först ut, söndagen den 4/7 är Vänsterpartiets Nooshi Dadgostar och Kristdemokraternas Ebba Busch.

Den stora grejen med Almedalen är trots allt mötet, mötet mellan företagsledaren och ungdomspolitikern, sjuksköterskan och sjukvårdspolitikern eller varför inte mellan den ideella organisationens och myndighetens företrädare? Hur gör man då det, nu under pandemin? Hur upprätthåller man Almedalens viktiga funktion som just mötesplats?

Här är några enkla tips:
1. Interagera och reagera i sociala medier.
Här handlar det i första hand om Facebook, Twitter och Instagram men även TikTok och LinkedIn. Ser du någon som säger något intressant under ett seminarium du följer via AlmedalenPlay? Tveka inte att kontakta dem. Skicka iväg en förfrågan på Facebook eller pinga in den personen på Twitter. Just under dessa omständigheter får man tillåta sig att vara lite framfusig i det digitala rummet.

2. Använd samtalsrummen som finns.
Clubhouse och områden på Twitter är nya och smidiga kanaler. Här kan alla komma till tals och rummen kan modereras av vem som helst som känner för att ta upp ett ämne de brinner särskilt för. När skulle detta kunna vara smartare hjälpmedel än nu under Almedalsveckan?

3. Hör av dig till gamla kontakter.
Du som är en van Almedalsbesökare vet att det finns folk du träffar där varje år. Vissa av dem kanske du kan träffa på fastlandet eller varför inte över en digital fika eller AW. I brist på bättre funkar detta också för att underhålla och vårda relationer och kontakter.