Fem tips inför nästa års Almedalsvecka

2021. Det är inte långt kvar till dess. Nu har Almedalsveckan och Region Gotland möjlighet att fräscha upp konceptet. Här är några konkreta tips.

Almedalsveckan 2.0 pratade vi redan om vid femtioårsjubileet 2018. Med ett års paus har arrangörerna verkligen möjlighet att förbättra Almedalsveckan. Här fem tips på vad de ska tänka på inför 2021.

1. Ha en spektakulär invigning på söndagen!

Vi som har varit med i några år vet att invigningen av Almedalsveckan är ett relativt nytt fenomen, som definitivt går i rätt riktning. Däremot var det inte länge sedan Almedalsveckan främst starttecken var att det började stå flygbladsutdelare på Donners Plats. År 2021 är det dags för en stor invigning där Gotland får chans att presentera sig som värd! Vi vill se ett regionalpolitiskt fokus och massvis av Gotlandspolitiker på scenen i Almedalsparken.

2. Korta veckan och ha två tal varje dag

Politiken är det viktigaste i Almedalen och därför behöver Region Gotland lyfta upp dem i ljuset igen. Ha ett partiledartal på förmiddagen och ett på eftermiddagen, och kanske avsluta med en debatt? I Almedalen får partiledarna fritt spelrum att tala, vilket är fantastiskt. År 2021 vill vi också se vad de går för i debattsammanhang, samtidigt som Almedalsveckan förkortas till en arbetsvecka.

3. Ha en fredagsavslutning på Almedalsveckan

Vi är inte dåliga på att räkna. Med åtta partiledartal blir det en dag över på vår arbetsvecka. På fredagen vill att Almedalsscenen används flitigt av besökarna. Vi kanske kan införa en demokratiscen där ideella organisationer får anmäla sig som talare? År 2021 vill vi se en tydlig avslutning på Almedalsveckan!

4. Ställ krav på Almedalsrelevans

Det är inte relevant för Almedalen att pubertala nazister går runt och skräpar ner i Visby Hamn. Nu gäller det att Region Gotland tillsammans med Polisen sätter stopp för detta spektakel eftersom det just inte är relevant för Almedalen, dessutom leder det till otrygghet för många besökare. År 2021 vill vi inte se några nazister på våra gator i Visby.

5. Inför AlmeDavos på Wisby Congress

Här vill vi återaktualisera Jonas Morians idé från 2017 om ett AlmeDavos. Bjud in mer internationella gäster, tänk nobelpristagare, och arrangera seminarium om framtidens utmaningar. Många tunga namn är redan i Visby under Almedalsveckan, men istället för att de connectar på slutna middagar kan vi öppna upp mötena och ta det ett steg vidare som en del av en internationell folkbildningskampanj. Almedalsveckan har resurserna. År 2021 hoppas vi att arrangörerna vågar tro på varumärket Almedalen och ta det till en ny nivå.