Analys: Det här borde Jonas Sjöstedt tala om ikväll

Almedalens stora höjdpunkt är de politiska talen som varje kväll lockar en stor publik i Almedalsparken. Efter talen svämmar internet över av analyser och tyckanden, och mer sådant behöver vi inte bidra med. Istället publicerar vi här tre talepunker som kvällens talare borde ha med i sitt tal. Här hittar du gårdagens analys.

Idag är det Vänsterpartiets dag i Almedalen. Trots att Socialdemokraterna valt att samarbeta med Centerpartiet och Liberalerna istället för med Vänsterpartiet ligger partiet ganska still i opinionen och i EP-valet gjorde de ett väldigt litet lyft, trots uppmärksamheten som toppnamnet Malin Björk drog till sig.

När Jonas Sjöstedt går upp på scenen ikväll hoppas jag att han håller ett tal där han fortsätter att lyfta den viktiga hedersfrågan. Den är högaktuell. Han har börjat. Nu vill jag se konkreta reformer också.

Vänsterpartiet påstår sig ha en politik i dessa frågor men den vare sig syns eller hörs. Här måste partiet presentera en konkret politik. Det skulle göra partiets feminisminriktning mer trovärdig, då den vänsterpartistiska feminismen får möjlighet att gälla alla kvinnor och flickor.

Jonas Sjöstedt, ta inspiration av din partikamrat Amineh Kakabaveh och stå upp för alla kvinnors rätt till frihet.

Sedan ska naturligtvis den gamla käpphästen om vinst i välfärden tas upp. Allt annat vore ju tjänstefel av Sjöstedt. Likadant borde han göra med reformförslag för en mer aktiv och rättvis fördelningspolitik. Damma av förslagen om glasögonbidrag, skattesubventionerade mediciner eller något annat som träffar oss rakt in i våra goda vänsterpartiska hjärtan och får oss att vilja höja skatten av solidaritet till barnen som inte har råd med glasögonen. Den här frågan har Vänsterpartiet i princip patent på.

Och en sista sak: Är Vänsterpartiet i opposition eller inte? Det är möjligt att det finns ett papper vi aldrig kommer att få se men om det finns ett besked i den frågan vore det välkommet.

Här har vi dem. Här är Jonas Sjöstedts tre talepunkter inför kvällens tal:

  1. Ta hedersfrågan på allvar och stå upp för alla kvinnor. Kom med konkreta reformer också!
  2. Dra ett tänk-på-barnen-och-höj-skatten-kort.
  3. Visa pappret som vi aldrig kommer att få se.