Philip Botström, SSU: Jag spyr inombords

I kölvattnet av #metoo har mansrollen börjat diskuteras på ett mer målmedvetet sätt. En av de metoder som används är ”killmiddagar” eller ”kill-luncher”. I Almedalen passade SSU:s ordförande Philip Botström på att ha en kill-lunch med Mikael Damberg.

Under Almedalsveckan har Sveriges Socialdemokratiska Ungdomsförbund, som alla andra ungdomsförbund, skapat drive för att synas. De gör detta genom att ta upp det viktigaste frågorna inför höstens val. SSU håller en kill-lunch för att lyfta sina jämställdhetsfrågor.
- Det är kanske den viktigaste välfärdsfrågan för unga inför höstens val, säger SSU s förbundsordförande Philip Botström.

Inför höstens val kommer olika politiska partier ha enskilda frågor om skatter, bostäder, skolan och synen på arbetsmarknaden. För detta har SSU startat en kampanj, Viktigaste vallöftet. Kampanjen strävar att alla parti ska stå bakom samma fråga; den frågan är jämlikhet.
- Med hela initiativet vill vi få fler manliga politiker att ta ansvar. Det handlar om att medvetna sig själv om ens privilegier, sina egna beteenden som skapar ojämnställdhet, men framförallt lova alla Sveriges kvinnor att ta det här som den viktigaste frågan, säger Philip Botström.

Kill-lunchen är en del av initiativet och ett koncept som har utvecklats av jämlikhetsstiftelsen Make Equal där män kan samlas i mindre avslappnade former för att snacka om ganska svåra och komplexa frågor.
- Det är viktigt att våra politiker inte bara skriver debattartiklar eller saker på Facebook utan också aktivt påminner sig om hur viktigt det är att ta jämställdhets arbete framåt, säger Philip Botström.

NMR har medverkat under Almedals veckan. Under dagen kill-lunchen hölls pågick även Mångfaldsparaden emot NMR i Almedalen.
- Jag spyr inombords över deras medverkan. Jag tycker inte att dem borde vara här. Om det kräver att man gör om lagen eller skärper polisens möjlighet så tycker jag att man ska göra det, tillägger Philip Botström innan han beger sig till lunchen som ska få fler manliga politiker att ta ansvar.

/Vera Bergagård, Ung Media