LISTA: De är snyggast i Almedalen

I tider av selfiejournalistik och mediagetingar är det lätt att glömma bort de som inte har möjlighet att få plats på vimmelgolven i Almedalen. Därför vill vi på Makthavare.se presentera en lista på de som verkligen är snyggast i Almedalen. De som inte är här.

1. Rune, 80 år, Stockholm

A1
Foto: Civilian Act / Stefan Bladh

Rune har varit hemlös väldigt länge. Han sover ibland i en park, ibland på en nattbuss och då och då hos någon vän.

– Jag har ingen behandlingsplan, då jag varken super eller har några andra diagnoser. Då är man hänvisad till bostadskön. Men där tar många år och då är jag nog redan död. Det är inte värdigt för en gammal människa att behöva leva såhär.

1. Åke, 64 år, Stockholm

A2Foto: Civilian Act / Stefan Bladh

Åke är 64 år och utbildad gymnasielärare i franska och engelska. Sedan tre år tillbaka är han hemlös och har febrilt letat lägenhet sedan dess. I brist på boende har han bott på ett vandrarhem i centrala Stockholm.

– Jag betalar 5.000:- svart i månaden för en säng i en sovsal med tio andra gäster. Flera av dem är nyanlända i Sverige och betalar minst det dubbla. Det är en mycket bra affär för ägarna och vi får stanna hur länge vi vill. Det har dock varit problem med vägglöss och det är väldigt dålig ventilation men jag har inget annat val.

1. Wolfgang, 69 år, Jönköping

A3Foto: Civilian Act / Pieter Ten Hoopen

Efter en jobbig skilsmässa började Wolfgang att dricka mer och mer. Det var smärtsamt att vara utan barnen. Sen blev det även en del droger. Nu har han varit hemlös under tre år och har i perioder bott på härberget Hela Människan i Jönköping.

– Jag vill styra upp mitt liv nu och har inte druckit på tre månader men man är inte betrodd i samhällets ögon. Det är känslomässigt väldigt jobbigt. Så det blir svårt att bryta detta då det inte finns några bostäder. Jag har köpt mig en gammal bil, jag får helt enkelt sova i den framöver.

1. Kamilla Zetterlund, 24 år, Skarpnäck

B1
Foto: Civilian Act / Stefan Bladh

Kamilla har fast jobb på en skola men bor kvar hemma hos sin mamma. I fyrarummaren i Skarpnäck bor också mammans sambo samt två bröder. Hon har står i bostadskön sedan flera år men det kommer ta lång tid innan någon lägenhet kan bli tillgänglig.

– Det jobbigaste är att inte ha någon privat tid och att man måste anpassa sig till fyra andra personer varje dag. De flesta av mina vänner lever i samma situation.

1. Aidan Gärdlund, 22 år, Haninge

B2
Foto: Civilian Act / Stefan Bladh

Aidan har fast jobb på en restaurang söder om Stockholm men bor kvar i sitt pojkrum hos sin mamma. Han letar hyreslägenhet samtidigt som han sparar till en kontantinsats för att kunna köpa en bostadsrätt.

– Jag mår bra här hemma men saknar friheten med ett eget boende, som att inte behöva höra av mig till min mamma varje gång jag är ute någonstans.

1. Yodit Waldeghebrid, 44 år och maken Medhane Silase, 43 år med sönerna Aman, 8 år, Abel, 5 år och Aklilu, 2 år

C1
Foto: Civilian Act / Stefan Bladh

På knappt tjugo kvadrat lever, äter och sover familjen Silase. De har bott i denna studentlägenhet i Solna i snart tio år och hittar ingen annan bostad. Rummet rymmer två bäddsoffor, ett litet bord och en TV. I hallen finns toalett, dusch och litet pentry.

– Det är svårt för mig att göra läxorna när det är så mycket folk här hemma, det går inte att koncentrera sig. säger äldsta sonen Aman. Han och resten av familjen är tvungna att äta sin middag med tallriken i knäet då de saknar köksbord.

– Det går inte att leka eller att vara med någon kompis här hemma. Min högsta dröm är ett eget rum, säger Aman.

1. Ruta Gegzabher, 41 år med döttrarna Elen, 7 år och Merhawit, 6 år

C2
Foto: Civilian Act / Stefan Bladh

Ruta och hennes döttrar Elen och Merhawit bor och lever tillsammans i ett studentrum i Solna. Ruta är ensamstående och pluggar på SFI. Hon ser ingen möjlighet att hitta en större lägenhet.

– Vi vill ha eget rum med våningssäng, det finns inget att göra här förutom att se på TV eller spela ipad. Det går inte heller att ha kompisar här, säger äldsta dottern Elen.

1. Helen Teklu, 40 år

C3
Foto: Civilian Act / Stefan Bladh

Helen försöker sova med sina två barn 8 och 6 år gamla nerbäddade bredvid sig i bäddsoffan. På andra sidan rummet sover hennes man. Det är trångt och luften står stilla i det lilla rummet på knappt 20 kvadrat.

1. Freweimi, 35 år med sonen Nebi, 5 år

D2
Foto: Civilian Act / Stefan Bladh

– Vi lever i stor ovisshet inför framtiden när kontrakten kommer sägas upp. Det skapar stress både för mig men framförallt för min son som ofta gråter och är orolig. Framförallt längtar han efter sin pappa som är kvar i Eritrea.

Freweimi har utbildat sig till undersköterska och gör praktik på ett äldreboende.

– Det är svårt att planera sitt liv när man inte vet vilket håll man ska vända sig åt.

1. Ghaywit Ghebyhwet, 24 år med sonen Radevan, 7 månader samt vännerna Eseyas Tewelje, 24 år och Kokob Gde, 19 år

D3
Foto: Civilian Act / Stefan Bladh

– Jag vill gärna bo i Stockholm på grund av de sociala kontakterna vilket är viktigt för mig. Jag har ingen familj här som kan hjälpa mig då min man är i Egypten. När kontraktet löper ut här vet jag inte hur jag skall göra. Men jag försöker tänka framåt och vill utbilda mig till undersköterska eller kock.

1. Alearu, 33 år med döttrarna Yordanos, 9 år och Bat Seba, 2 år

D4
Foto: Civilian Act / Stefan Bladh

– Det är alldeles för litet här och jag känner mig orolig för att mina barn som växa upp såhär. Det känns svårt att tänka framåt just nu, säger Alearu.

– Många i min klass retar mig för att jag bor såhär. Dom bor jättefint och har stora lägenheter. Det går aldrig att leka med någon från min klass här hemma. Det är för trångt och ingen vill komma hit. Min högsta dröm är ett eget rum, säger dottern Yordanos.

1. Daniel Kiros, 26 år och Beilul Teklay, 26 år

D5
Foto: Civilian Act / Stefan Bladh

– Vi möttes under våra högskolestudier i Eritrea och blev ett par. Nu studerar vi i Stockholm och vill bygga vårt nya liv här men det är svårt när vi inte kan etablera oss någonstans pågrund av bostadsbristen, säger Daniel. Båda känner sig stressade och mår dåligt över att inte ha någonstans att ta vägen efter oktober 2018.

– Om politikerna kan lösa boendefrågan kan vi bli en del av detta land på riktigt, säger Beilul

1. Eric, 31

J1
Foto: Civilian Act / Pieter ten Hoopen

Eric har hela livet framför sig. Men efter att ha blivit bostadslös har inte Jönköpings kommun lyckats hitta ett boende åt Eric vilket lett att han har fått söka sig till härberget Hela Människan som hjälper människor i akut bostadsbrist. Detta innebär att Eric delar rum med både alkoholister och narkomaner, något som kanske inte är den bästa starten på ett vuxet liv.

– Jag letar både jobb och boende just nu. Men utan bostad får man inget jobb – och utan jobb får man ingen bostad. Att vara hemlös känns väldigt tungt just nu, men jag försöker se det som någon typ av upplevelse som kan ge andra perspektiv. Det har bott flera personer här utan missbruk och som varit yngre än mig. Jag tycker att kommunen borde kunna lösa ett alternativt akutboende för människor utan missbruksproblem då det inte är så positivt att bli förknippad med sådant i min redan utsatta situation.

1. Lars, 54

J3
Foto: Civilian Act / Pieter ten Hoopen

Lars hade både fru, barn, hus och jobb. Sen gick frun ifrån honom och det blev mer och mer jobb. Han träffade en ny partner och blev sambo på nytt. Förra vintern råkade han ut för en trafikolycka samtidigt som den nya relationen kraschade vilket ledde till att Lars blev både arbetslös och hemlös samtidigt. Han letar nu febrilt bostad men tvingas ofta sova utomhus, i garage eller i trappuppgångar.

– Jag hade en lägenhet som jag mer eller mindre blivit lovad och skulle skriva kontrakt på. Men hyresvärden ändrade sig i sista stund och hyrde ut den som flyktingboende istället, vilket säkert var en bättre affär. Jag kan förstå att kommunen måste prioritera, speciellt när det var en barnfamilj som fick lägenheten, men det känns lite märkligt då jag jobbat och betalat skatt i hela mitt liv men tvingas sova på gatan.

Fakta och bakgrund

Denna utställning har vi kunnat se i Visby under Almedalsveckan. Det är Civilian Act/Fotografiskas i samarbete med Stockholms Handelskammare och Fastighetsägarna Stockholm som står bakom projektet. Byrå har varit Miltton Labs med Fredrik ”Feffe” Andersson. Vi tackar för att de väljer att lyfta de som verkligen är snyggast i Almedalen i år. Här kan du läsa mer om utställningen.

Trackbacks

  1. [...] SNYGGASTE: Snyggastlistan [...]